Uporabnik:Kristinar87/Peskovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ribniki katrana v Sydneyu vsebujejo odpadne vode iz koksarne v Sydneyu, ki so bile zgrajene v devetnajstem stoletju. Delujejo že več kot stoletje.


Ribniki katrana v Sydneyu so bili nevarni prostori v Cape Breton Island v Novi Škotski, Kanada. Locirani so na vzhodni obali luke Sydney Harbour, v nekdanjem mestu Sydney (zdaj združeno v Cape Breton Regional Municipality), ribniki katrana so ustvarili plimovanje na ustju Muggah Creek, to je sladkovodni potok, ki se izliva v pristanišče. Poskusi, da bi se rečni kanal očistil, so bili neuspešni zaradi lažnih začetkov, zamikov in političnih polemik. Po širšem javnem posvetu in tehničnih študijih, je bil januarja 2007, objavljeni v vrednosti 400 milijonov dolarjev čistilni plan CAD, ki sta ga skupaj financirala vlada Kanade in vlada Nove Škotske.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Počivanje galebov na južnem delu ribnika katrana , September 2004.

Severni in Južni ribnik imata skupaj območje veliko 77 hektarjev in združujeta 700.000 metričnih ton onesnaženih usedlin. V bližini je postopek koksanja, ki se razteza čez 68 hektarjev na nagnjenem področju iz katerega se vidi izliv. Ocenjujejo, da vsebuje 560.000 ton kontaminirane soli. Majhen tok, ki povezuje ribnik katrana z ribnikom koksa se imenuje Coke Ovens Brook Connector. Služi, kot glavna pot kjer označevalci imigrirajo iz ribnika koksa v ribnik katrana. Na vzhodu koksa in višje od njega je opuščen prostor, ki služi kot dodaten vir kontaminirane podtalnice oziroma izvira. Onesnažen del leži na sredini nekdanjega mesta Sydney (ocenjena populacija 25.000), ki je zdaj del Cape Breton Regional Municipality (CBRM) (2001 populacija 105.968). Ribniki katrana vsebujejo po oceni skupaj 3.8 metričnih ton polikloriranih bifenil (PCB), ki so poznani po tem, da povzročajo raka in z rakom povezanih smrti za stanovalce na območju Sydneya.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Leta 1901, so vlagatelji iz Bostona ustanovili podjetje Dominion Iron and Steel Company Limited in odprli večjo jeklarno v mestu Sydney Harbour. Sydney je imel vse, kar je potreboval za izdelavo jekla, vključno z lokalnim rudnikom premoga, železove rude iz bližnjega Bell Island in apnenec iz Aguathuna (oboje je v Novi Fundlandiji), dobro pristanišče za ladijski promet, in obilo vode za hlajenje. Do leta 1912, je mlin delal skoraj polovico proizvodnje jekla v Kanadi.

Polemika[uredi | uredi kodo]

Več kot 22 let je bilo potrebno za ustanovitev čistilnega načrta za ribnike katrana in koksa. Mnogo prostovoljcev je prispevalo več kot 100.000 ur z Joint Action Group, za iskanje sprejemljivih načinov čiščenja. JAG in vladni partnerji so prejeli veliko kritik, največ od Sierra Club Canada. Zamude z začetkom čiščenja so povzročile veliko razočaranja med prebivalci. Glede najboljše metode čiščenja so bila mnenja različna. Nekateri prebivalci so želeli izkopati in uničiti kontaminiran material, drugi pa so želeli pustiti kontaminirane snovi pri miru. Leta 2005 in 2006 se je Sydney Tar Ponds Agency zavezala s štirimi predhodnimi projekti čiščenja in sicer spremeniti pot koksanja na manj onesnaženo območje in gradnjo kamnite pregrade med ribniki katrana in mestom Sydney Harbour. Ta dva projekta naj bi preprečila nadaljno okoljsko škodo, med tem, ko so ocenjevali vrednost čiščenja. Julija 2006, je okoljsko podjetje EarthTech, Ltd, zaključilo plan za veliko čiščenje. Pogodba in končni načrt ter nadzor gradnje so bili planirani za september leta 2006.

Rešitev[uredi | uredi kodo]

Po desetletjih študij je vlada Nove Škotske, prišla do zaključka, da je najboljša možnost da se uredi ribnike katrana v Sydneyu tako, da se jih stabilizira, strdi in zadrži onesnažen material. Januarja 2007 so uradniki iz Ottawe in deželni uradniki naznanili, plan za 400 milijonov dolarjev, za strjevanje onesnaženega blata tako, da se uporabi strjevanje/stabilizacija (S/S) s cementom. Ta tehnologija je bila sprejeta bolje kot pa sporen predlog za sežig nekaj 700.000 ton blata. Oktobra 2008 sta Nordlys Environmental LP in ECC prejela 52 milijonov dolarjev vredno pogodbo, za pričetek metode S/S. Okoljevarstveniki in lokalni prebivalci so še vedno ostajali zaskrbljeni, da bodo uradniki zažgali nekaj materiala, čeprav so zvezni in deželni uradniki trdili, da bi z metodo S/S, ki so jo izbrali, stabilizirali 100 hektarjev veliko površino, brez kakršnega koli škodljivega učinka na zdravje in okolje. Eden od načinov za preverjanje možnosti za škodljive učinke na zdravje in okolje, med sanacijo in čiščenjem Sydneyskih ribnikov katrana in koksarne je spremljanje vpliva na okolje, pred in med saniranjem. Dillon Consulting Limited je bil nagrajen, ker je nadziral spremembe in kemične sestavine v podtalnici, na površinskih vodah in morskim okoljem v Sydney Harbour pred in med sanacijo[1] . Spremljanje sedimentov v Sydney Harbour pred in med sanacijo ni razkrilo nobenih dokazov o škodljivosti zdravju ali vplivov na okolje, kakovost usedlin se pa še naprej izboljšuje zaradi naravnih procesov predelave (to je pokop zgodovinsko onesnaženih sedimentov z neonesnaženimi)[2].

Prva faza projekta je bila zaključena v sredini decembra 2009, delo pa se je nadaljevalo z 2. fazo spomladi leta 2010. Sčasoma bo področje pokrito z neprepustno pregrado, zemljo in nazadnje s travo. Del obnovljenega prostora se bo sčasoma lahko uporabljajo za rekreativne namene.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Dillon Consulting Limited. (2010). Environmental Effects Monitoring and Surface Water Compliance Monitoring Program: pre-construction/baseline report (final). Volume I of II. Nova Scotia: Sydney Tar Ponds Agency. http:// www.tarpondscleanup.ca/~stpa/upload/reports.
  2. Walker, T.R., MacAskill , D., Rushton, T., Thalheimer, A.H., Weaver, P. (2013) Monitoring effects of remediation on natural sediment recovery in Sydney Harbour, Nova Scotia. Environmental Monitoring and Assessment. DOI: 10.1007/s10661-013-3157-8.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]