Uporabniški pogovor:TadejM/Arhiv 1

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Arhiv pogovorne strani od 8. marca 2005 do 16. oktobra 2005.


Arhiv
Arhivi


Dobrodošlica

Dobrodošel. --Klemen Kocjančič 20:20, 8 mar. 2005 (CET)

Urejanje

Vidim, da veliko deluješ na (slogovnem in slovničnem) urejanju člankov. Ali si iz tega "foha" (jezikoslovci, profesorji,...)? LP, --Klemen Kocjančič 21:47, 8 mar. 2005 (CET)

Medicinec, ampak ko vidim slovnično/slogovno neurejeno zadevo, si ne morem pomagat... --Eleassar777 00:10, 9 mar. 2005 (CET)

Potem bi nam pa lahko malo napolnil področje medicine, ki je bolj "švoh".;-) Npr. lahko začneš z zdravniki. LP, --Klemen Kocjančič 06:19, 9 mar. 2005 (CET)

A te lahko prosim, da malo pogledaš Category:Bolezni - če nisem sam kot medicinski laik ustrelil kakšnega velikega kozla. :) Hvala, --matijap | pogovor 15:59, 9 mar. 2005 (CET)

Oko

Zdravo, Eleassar777! Ali lahko, prosim, pogledaš oko in komentiraš Pogovor:Oko? Hvala vnaprej! --romanm (pogovor) 23:23, 22 apr. 2005 (CEST)

Skladišče skupnih medijskih virov

Čestitam za začetek portala skladišča skupnih medijskih virov (alias commons). Poleg tega čestitam za tamkajšnjo predlogo {{Slovene}} - Slovensko. Ko sem dopolnjeval stran o slikah za letalo Tupoljev Tu-144 (Tupolev Tu 144), sem kar na slepo dodal to predlogo s tem imenom, čeprav sem se 'bal' da bo pod {{Slovenian}}. Bravo - tako se dela. --xJaM 04:55, 6 maj 2005 (CEST)

Ja, se opravičujem, če sem si dovolil dopolniti tvoji uporabniški strani na sl: in en: s tujejeznično povezavo. Res je, da običajno drugi uporabniki ne popravljamo drugim uporbniške strani - razen morda pri slovničnih popravkih ali pri dodajanju priznanj. Menil sem, da nisi vedel, da je možno dodati povezave na svoje uporabniške strani. Edino to. --xJaM 11:51, 6 maj 2005 (CEST)
Še enkrat se opravičujem za moj poseg. Tudi pri presledkih med vrsticami sem menil, da je bila tista prazna vrstica odveč, zato sem jo odstranil. Če pa je bila mišljena, je potem moja krivda. Pred različico programja Wiki 1.4, ni bilo pomembno, če je med besedili veliko praznih vrstic - sedaj pa je. In MMG Vesolje, ki ga omenjaš na svoji uporabniški strani, pišemo z veliko. --xJaM 11:17, 9 maj 2005 (CEST)

Lep članek! Boš dodal tudi v klopotec? --AndrejJ 08:32, 8 maj 2005 (CEST)

Category:

Pazi - nekaterih oznak imenskega prostora ne prevajamo. Category: je že ena od takih. ;) lp, --matijap | pogovor 22:04, 14 maj 2005 (CEST)

Zaenkrat jih ne prevajamo. Roman je menda nekje obljubil, da bo pognal svojega (ro)bota in jih zamenjal z našimi nazivi. --xJaM 15:50, 16 maj 2005 (CEST)

Inuse

Na :sl imamo namesto predloge inuse - {{working}}. lP, --Klemen Kocjančič 13:11, 20 maj 2005 (CEST) en:User talk:Eleassar777

Veleposlaništvo

Prosil bi te, da svoje dopise spremeniš na enoten slog. LP, --Klemen Kocjančič 20:00, 9 jun. 2005 (CEST)

Administratorstvo

Živjo, Eleassar777. Če morda nisi opazil, podpiram tvojo prošnjo/kandidaturo za skrbnika/administratorja na Wikipedija:Prošnje za administratorstvo. MMG v redu je, če si spremenil iz »skladišča« na »zbirko«. Saj veš, ker nas je dokaj malo, včasih hitimo in morda ne premislimo vsega najboljše. Tedaj mi je pač najprej prišla na misel beseda »skladišče« - čeprav tudi ni slaba. Nekaj slik sem nedavno naložil gor in se utrujal s tamkajšnjo kaotično vsebino (sistem kategorij ali sistem (novih, (morda) nepotrebnih) člankov) - Roman je zadnjič dejal, da so se menda odločili za oba sistema. Nekaj nas je dejavnih, oziroma se vsaj trudimo. Kaj meniš, kaj bo s poimenovanjem Slovencev in slovenskega na angleških straneh a? Nimam kaj veliko zaveznikov. Tista prerekanja za prazen nič, mi vzamejo veliko časa, pa sem zapisal, da ne bom več pisal tja, ker mi je tisti Ameriški Slovenec, ki se ima za velikega patriota pobral veliko volje in energije - no, saj so mi jo tudi drugi - veliko pa me je vzpodbujalo, tako da upam ne bom kar zaključil. Tudi ni nič narobe, če boš večino delal na angleških straneh - vseeno si po mojem mnenju lahko skrbnik tudi tukaj. --xJaM 22:09, 9 jun. 2005 (CEST)

Kratice

Živjo, še enkrat. Ker verjetno nisem edini ki ne ve kaj je to »fmt« (pišeš ga ponavadi v povzetkih - tako na en: in sl:) bi te prosil, če lahko dodaš njen pomen na Wikipedija:Kratice. Če imaš še kakšno, jo kar dodaj, da bomo drugi vedeli za kaj se gre. Ugibam pa, da gre za »tn« - tipkarsko napako. --xJaM 22:49, 9 jun. 2005 (CEST)

Predloge

Ne dodajaj kategorije Predloge v predloge, ker se ta ktgr. pokaže v člankih. To bi moral vedeti kot admin. Za ta namen imamo dva seznama in še posebno stran. lP, --Klemen Kocjančič 12:58, 30 jun. 2005 (CEST)

Slike in AP

Prosil bi te, če pregledaš vizualno gradivo, ki si ga naložil(a) in preveriš, če predstavitvena stran ustreza kriterijem in s tem pravnim pogojem (glede vira in licence). Najlažji način za to je, da greš na "Moji prispevki" in označiš "Imenski prostor" na "Slike". V primeru, če vse predstavitvene strani ustrezajo kriterijem, smatraj to obvestilo za brezpredmetno in se ti zahvaljujem v imenu celotne Wikipedije. LP, --Klemen Kocjančič 14:30, 3 jul. 2005 (CEST)


Vmesnik

Urejaš ga lahko prek strani Posebno:Allmessages. lp, --matijap | pogovor 16:34, 5 avgust 2005 (CEST)

M => m

Bi lahko popravil oznako za manjša urejanja, tako da bi le-ta predstavljal mali "m" namesto velikega, saj se tako mnogo bolje prepozna nove članke označene z "N". Sicer so tako tudi napravili na angleški vikipediji. Lep pozdrav, --Ferdi 14:50, 18 avgust 2005 (CEST)

Sem jaz popravil. lp, --matijap | pogovor 15:42, 18 avgust 2005 (CEST)

Test M/m.--AndrejJ 15:47, 18 avgust 2005 (CEST)

Wikislovar

Si tam administrator? Kdo ti lahko tam dodeli status? --AndrejJ 12:18, 21 avgust 2005 (CEST)

Kje piše, da sem admin v Wikislovarju? Mar sem to kje napisal? Potem sem mislil v Zbirki. Želel bi si, da bi ga imel tudi v Slovarju, a žal temu ni tako. --Eleassar pogovor 12:26, 21 avgust 2005 (CEST)

Slike v Zbirki

Ker si mi predlagal, da dajem slika (tudi) tja (seveda samo v naš Wiki ali v zbirko) bi te vprašal dve stvari (izgleda da imaš izkušnje):

  • Pogledal sem navodila in če sem prav razumel pošljem enemu od pomočnikov e-pošto in on naredi ostalo. E-pošti priložim zip datoteko s slikami (zip na grafiko nima pravega vpliva, prednost je predvsem da se pošlje samo ena datoteka) in opisom slik po navodilih. Sem prav razumel? Imam bolj "tirolsko lajtungo". Mimogrede, pošiljal enemu enemu od obeh, ki razumeta nemško (zaradi neznanja angleščine - že tri tedne čakam na računalniški tečaj angleščine za dolge zimske dneve, ki ga na veliko reklamirajo na POP TV - pa štacnarji še naročenega nočejo prodati - ni zmešano samo vreme).

Lep pozdrav in hvala! --Janez Novak 08:30, 24 avgust 2005 (CEST)

Tako je. Pomembno je, da v zip-datoteko poleg slikovnih datotek vključiš tudi besedilno (z imenom "files.txt" ali "files.doc"), v kateri po zgledu (v nemščini seveda) navedeš imena slikovnih datotek z opisom vsake posamezne. Kot si prebral, lahko tu tudi označiš, če želiš katero drugo dovoljenje, kot je privzeti GNU FDL. V nemščini slike zaenkrat sprejema le uporabnik Norro. Navedene slike so kakovostne in zagotovo sodijo v Zbirko. Dodaj jim čim natančnejši opis (kdo, kdaj, kje, kaj je slikal). Glej tudi: Merila za vključitev. Lp! --Eleassar pogovor 10:21, 24 avgust 2005 (CEST)
Ker sem se zelo zgodaj zbudil in nisem mogel nazaj zaspati sem se temeljito "sprehodil" po Zbirki. Videl sem da lahko dodajam tudi sam. Premišljujem da bi slike iz zgornjih treh hiš (še nekaj podobnih je v pripravi - odvisno od vremena in razpoloženja) dodal kot članke z nekaj (2 ...3) stavki pojasnila v nemščini (v Places/Buildings and Structures/Museums/Open Air Museums) in seveda vsemi slikami. Slike bom dodatno opisal v nemščini (na primer putrih - mi imamo članek in podroben opis ni potreben). Kaj meniš? Vidim da si na Zbirki skrbnik. Lepo in čestitam. --Janez Novak 05:38, 25 avgust 2005 (CEST)

Hvala. Mislim, da je to krasna ideja, Janez. Na galerijske strani pa le dodaj še stavek v slovenščini. --Eleassar pogovor 18:13, 25 avgust 2005 (CEST)

Če ti smem kot administratorju Zbirke postaviti še nekaj vprašanj. Če si ogledaš moje zadnje sirske članke, v njih najdeš dosti mojih slik, ki sem jih naložil tja. A si lahko vzameš kakšno minutko pa pogledaš, če ga pri imenih in opisih slik kako sistematično ne lomim. Trenutno napišem (vse v angleščini) ime kraja (kot povezavo), kratek opis, izjavo o avtorstvu, nekaj kategorij in GFDL-self znotraj dvojnega zavitega oklepaja. Menda naj bi še naredil kao eno stran z naslovom teme, samo da v tem ne vidim pravega smisla, konec koncev ne gre za še eno Wikipedijo, temveč "zgolj" za zbirko jezikovno neodvisnih slik in ostalega multimedijskega materiala (BTW, a sprejemate tudi filme v enem od Quicktimovih kodekov?) in bi že sam koncept kategorij moral generirati takšne strani.

Ali tam sprejemate tudi material pod Creative Commons, varianto, ki je nekoliko podobna GFDL (se opravičujem, CC ne poznam dobro) in ali je sploh kakšna bistvena razlika med dovoljenjema?

Za konec pa še glede velikosti slik. Da bi bile "prijaznejše" do uporabnikov s počasno povezavo (modemi), sem jih pred nalaganjem zmanjšal na 800x600. Sedaj pa mi ni jasno, ali naj s to prakso nadaljujem ali pa se že ob nalaganju velike slike naredi pomanjšana verzija in se postreže ob zahtevkih, original velikost pa se dobi samo s klikom na posebno zahtevo (klik na strani o sliki)? --Heretik 19:13, 25 avgust 2005 (CEST)

Glede imen slik ni pravil, razen da naj opišejo, kar je na sliki in naj ne bodo žaljiva. Lahko so v kateremkoli jeziku. Pri opisih slik bi ti svetoval, da dodaš še datum, ko je bila slika narejena. Priporočam ti, da uporabljaš predlogo {{information}} po tule navedenem vzorcu, čeprav to ni nujno.
Galerijske strani so potrebne zaradi lažjega dostopanja do posameznih slik. Seveda, ta stran je lahko kategorija ali pa običajna stran. Oba sistema imata svoje prednosti in slabosti, ki si jih lahko prebereš tu. Za formate datotek, ki so dovoljeni, glej Commons:File types. Quicktimovi kodeki v glavnem ne pridejo v poštev.
Creative Commons sprejemamo. Razlika med CC in GFDL je v tem, da pri CC ob sliki ni treba nujno navesti avtorja - dovolj je, če je zlahka moč ugotoviti, kdo je. To je lahko zelo uporabno, zato se priporoča hkratna uporaba obeh dovoljenj. Oktobra bo na voljo tudi slovenskim razmeram prilagojena različica CC. Za več informacij glej Oznake dovoljenj. Glede zadnjega vprašanja, original velikost se dobi samo s klikom na posebno zahtevo, ampak tudi thumbnails in velike slike so obsežni. --Eleassar pogovor 12:16, 26 avgust 2005 (CEST)
Zdravo Heretik. Zakaj sem se odločil da tokkrat naredim strani z več povezanimi slikami (je že nekaj takih člankov v zbirki, pa ne preveč)? Sedaj se pripravljam na prebos slik z Jučičeve, Prešernove in Finžgarjeve rojstne hiše, ki so obnovljene kot muzeji slovenske stabne in bivalne kulture. Če bi slike zunanjosti in notranjosti "razmetal" po raznih katerorijah se bi razgubile. Seveda pa bom (če bom imel dovolj dobre) slike starih mestnih jeder mest dodal direktno v previlno kategorijo. Toliko za razlago. --Janez Novak 19:56, 25 avgust 2005 (CEST)

Slovenjenje

Internet:medmrežje

Eleassar, lepo in prav da skrbiš za jezik, ampak nekatere spremembe bi terjale vsaj nekaj pogovora. Različica = poglavje?? Kje v SSKJ si to našel? Pa tudi internet --> medmrežje je vprašljivo. Predlagam, da obsežnejše spremembe predlagaš v spremembo in uskladitev. --AndrejJ 14:44, 27 avgust 2005 (CEST)

Različica = vsaka od nebistveno različnih oblik kakega pojava ali stvari
Poglavje = a) grafično označen, vsebinsko zaključen del besedila. b) vsebinsko zaključen del snovi v okviru kake celote. Poleg tega se angleško chapter prevaja kot poglavje.
Glede interneta pa lahko rečem le, da sem predlagal že davno, pa ni bilo odziva. Poleg tega so še pri maturi od mene zahtevali, da razlikujem med splet (www) in medmrežje (internet) in tudi če si pogledaš zadetke na najdi.si, ti bo jasno. Poleg tega glej npr. [1]. --Eleassar pogovor 14:51, 27 avgust 2005 (CEST)
Tudi v SP za internet piše - medmrežje, za medmrežje pa internet. --Eleassar pogovor 14:55, 27 avgust 2005 (CEST)

Splet in internet sta dva pojma, ampak to nima zveze z internet/medmrežje. Moje mnenje je medmrežje --> (preusmerjeno) internet. Če odziva ni bilo, morda to pomeni, da so ostali menili da je bilo stanje v redu.

Po tvoje torej čakamo na novo poglavje Windows XP? Zveni zanimivo, ampak gotovo si boš lahko pripisal avtorstvo, dosedaj smo čakali različice. --AndrejJ 15:03, 27 avgust 2005 (CEST)

Najprej glede poglavja. PMSM prevajamo version iz angleščine kot različica, zato imamo različico XP. Chapter iz WP pa prevajamo kot poglavje.
Kar se tiče Interneta: medmrežje je izvorno slovenska beseda, internet pa ni, zato naj imajo internet angleži, mi pa imejmo medmrežje. Besedi imata enak pomen. --Eleassar pogovor 15:09, 27 avgust 2005 (CEST)

Kje si videl omembo Slovene chapter of Wikipedia?

Internet je prevzeta beseda, ki je že temeljito uveljavljena, za razliko od spleta je prišla na svetlo prepozno. Hm, po tvoje ni prepozno nikoli, pravzaprav šele čas pokaže kaj je/bo ostalo v jeziku ampak še enkrat vračam žogico na začetek: Predlagam, da obsežnejše spremembe predlagaš v spremembo in uskladitev. Aja, ni bilo odziva na temo: Wikislovar ali Vikislovar (in vse ostalo)? --AndrejJ 15:17, 27 avgust 2005 (CEST)

Prav imaš. Upam, da je sedaj škoda popravljena. Očitno imamo različice, chapters pa so podružnice fundacije Wikimedija. --Eleassar pogovor 16:15, 27 avgust 2005 (CEST)

Dnevnik naložitev

Dnevnik nalaganja (mislim da je bilo prej tako) zveni povsem v redu, (meni) celo bolje kot Dnevnik naložitev. --AndrejJ 20:46, 28 avgust 2005 (CEST)

Brezobzirno urejanje

Če se ne strinjate z brezobzirnim urejanjem in prostim razdeljevanjem vaših prispevkov, jih ne dodajajte.

Hm? --AndrejJ 21:02, 28 avgust 2005 (CEST)

Hvala za pripombe (upoštevane) in za zvezdo. --Eleassar pogovor 11:45, 29 avgust 2005 (CEST)

Jasna navodila ob nalaganju slik

Hvala!
Hvala!

Eleassar, hvala, da si popravil MediaWiki:Uploadtext. Prej sem bil prepričan, da tistega ni nihče prebral, zdaj pa je napisano jasno in razumljivo. Mislim, da bo to precej pripomoglo k ozaveščanju uporabnikov glede licenčnih problemov s slikami. --romanm (pogovor) 23:12, 20 oktober 2005 (CEST)

Sysop

Sysop rights granted on sl.wiktionary. Congratulations. --Snowdog 01:42, 31 avgust 2005 (CEST)


Slike v Zbirki - Vprašanje Novak

  • Obračam se nate kot na administratorja Zbirke. Odgovori mi prosim tu ali na moji strani. Morda bolje tu, da bo videl še kakšen potencialni kandidat.
  • Malo sem pregledal Zbirko slik, se navadil iskanja in njihovih kategorij.
  • Videl sem da tam niso samo odlične ampak tudi zelo poprečne slike. Morda je slika nekega znanega gradu v Franciji ali Angliji bolj pomembna (zaradi gradu) od moje slike petkotnega stolpa Ljubljanskega gradu, ampak lepše niso.
  • Vrsto slik, ki sem jih posnel sam, nameravam (počasi, ko bo čas) prestaviti v Zbirko.
  • ZANIMA ME ali veš, da se dogaja, da nekdo v zbirki zbriše sliko, pa ne zaradi licence, vira, ... ampak ker mu kvaliteta ali vsebina ni všeč. To me zanima zaradi tega: Ali naj takoj po naložitvi na primer Rimskega lonca, Havajskega sendviča, Muljave, Vrbe, ... predlagam brisanje slik na SLO Wikipediji ali naj malo počakam.
  • Kako je na Zbirki z odpiranjem kategorij? Ali jih tako kot pri nas vsak odpira ali pa so kakšne omejitve? Na primer za slike iz rojstnih hiš Jurčiča, Prešerna in Finžgarja bi dal v svoje kategorije (poimenovane z krajem) in jih navzgor povezal v "Open air Museums" in "Slovenia". Ali bi tako bilo v redu? V opisu nove kategorije (na primer Muljava) bom po nemško (angleščine ne znam) napisal za kaj se gre.
  • Pa še predlog. Morda bi napisal članek o delu na Zbirki. Sedaj je nekaj tu, nekaj tam ni pa enotnega pregleda in smernic.

--Janez Novak 12:02, 14 september 2005 (CEST)

Slik se v Zbirki ne sme brisati, razen zaradi nesprejemljive ali neznane licence, ali recimo če bi kdo naložil svoj družinski album ali kaj podobnega, ko slik ne bo mogoče uporabiti v drugih projektih. Pa še takrat bo najprej treba doseči soglasje. V bistvu se stvari da zlahka nalagati v Zbirko, zbrisati pa jih je izjemno težko (zaradi procedure). Odpiranje kategorij je svobodno, razen da sledi pravilom o poimenovanju (naslovi v angleščini, razen zemljepisna imena v domačem jeziku in naslovi ktgr z imeni živih bitij v latinščini). Museums se v tem primeru piše z malo. "Slovenia" bi bilo potrebno prestaviti na "Slovenija". O delu v Zbirki glej Commons:Help:Contents (v angleščini), ki naj bi v končni fazi bila tudi v nemščini in slovenščini. Lep pozdrav! --Eleassar pogovor 12:06, 19 september 2005 (CEST)

Prijava

Ali lahko pojasniš, zakaj se ob prihodu na prijavni obrazec pojavi to? Če se že igraš s programjem, pazi kaj delaš! Poleg tega sem opazil, da večkrat narediš spremembo, čez par minut pa že vračaš na prešnje stanje. Daj predno kaj spremeniš, premisli oz. uporabljaj predogled. LP, --Klemen Kocjančič 18:55, 9 oktober 2005 (CEST)

Se opravičujem za nevšečnost; v prihodnje bom bolj pazil. Težava je v tem, da so stvari na predogledu drugačne, kot se potem obnesejo v praksi, zato ta ne zadostuje. Se tudi različno obnesejo pri različnih ločljivostih. Običajno take težave hitro odpravim, vendar jih včasih žal spregledam. --Eleassar pogovor 19:31, 9 oktober 2005 (CEST)

Slog kategorij

Prosil bi te, da si pogledaš, kakšen opis naj ima kategorija na kategorizaciji (Ta kategorija...) in da nehaš spreminjati opise. Nisem pregledal 5000 ktgr (še 2000 jih imam), da boš spreminjal na drugačen slog. Vse kategorije naj bi imele enak opis z razlogom. Poleg tega sem opazil, da pri nekaterih ktgr, ki si jih začel, nisi dodal nobenega opisa ktgr in predloga CatTOC spada pod opis in ne na vrh strani. LP, --Klemen Kocjančič 13:44, 10 oktober 2005 (CEST)

Besedica "ta" je povsem odveč. Glede opisa: sem se ga že naučil dodajati; hvala za nasvet glede predloge CatTOC --Eleassar pogovor 13:45, 10 oktober 2005 (CEST)

Urejanje

Ali imaš (spet) ti kaj s tem? LP, --Klemen Kocjančič 09:55, 16 oktober 2005 (CEST)

Popravljeno. Monobooka res ne bi smeli posodabljati po en:. --Eleassar pogovor 09:59, 16 oktober 2005 (CEST)