Uporabniški pogovor:Ambrozd

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Wiki
Dobrodošli, Ambrozd!

Veseli nas, da ste se odločili ter se pridružili vse večjemu mednarodnemu občestvu wikipedistov, sodelavcev Wikipedije. Predlagamo, da sprva pogledate krajši uvod, ki vam bo pomagal narediti prve korake pri urejanju ene največjih spletnih enciklopedij. Če imate vprašanja ali potrebujete pomoč, se obrnite na dejavne uporabnike, administratorje ali pa jih postavite Pod lipo. Urejanje lahko preizkušate v peskovniku.

Začnete lahko tako, da si ustvarite svojo uporabniško stran in dodate svoje ime na sezname Wikipedistov. Svoje prispevke na pogovornih straneh (ne pa tudi v člankih!) samodejno podpišete z uporabo štirih tild (~~~~); s tem se bo dodal vaš podpis in datum.


en: You don't speak Slovene? Welcome, please visit the Embassy and also put {{user sl-0}} on your user and/or talk page.
fr: Vous ne parlez pas Slovène? Bienvenue, visitez l'Ambassade et ajoutez {{user sl-0}} sur votre page utilisateur.

--Rude 11:22, 16 februar 2006 (CET)

Dovoljenje slik[uredi kodo]

Pozdravljen! Vidim, da na Wikipedijo prispevaš svoje slike. Si morda razmišljal, da bi jih dal v javno last (predloga {{Javna last}})? --Domen 19:10, 24 marec 2007 (CET)

A jih ne dajem? --Ambrozd 19:14, 24 marec 2007 (CET)
Katero stvar naj potem izberem? Mislil sem, da je ta najboljša, ker je... recimo nihče ne bi mogel zlorabiti ali ne vem kaj. -Ta nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Ambrozd (pogovorprispevki).
Ne, saj se z GFDL mora pri uporabi v druge namene navesti avtor, pri javni lasti pa si ne pridržuješ pravic. Razumi, da ti samo predlagam. Odločitev je popolnoma tvoja. ;-) Torej? --Domen 19:19, 24 marec 2007 (CET)

Hvala za namig in nasvet. --Ambrozd 19:24, 24 marec 2007 (CET)

Prosim. Naj te še opozorim, da pri sliki Slika:Sorica.jpg nisi navedel licence in vira. --Domen 19:36, 24 marec 2007 (CET)

Ops. Kako lahko to spremenim? --Ambrozd 19:42, 24 marec 2007 (CET)

Tako, da urediš stran, nato navedeš vse podatke o sliki in dodaš licenco {{GFDL}} oziroma, če si se odločil, da boš slike dal v javno last, {{PD-self}} (samo, če si ti avtor, drugače {{Javna last}}). --Domen 19:56, 24 marec 2007 (CET)

Slike naselij[uredi kodo]

Če dodajaš slike k slovenskim naseljem jih dodaj v predlogo. Za primer poglej Spodnja Sorica --Slodave 19:59, 24 marec 2007 (CET)

Hvala.Imam občutek, da bi šel še malo v peskovnik... Ambrozd 20:03, 24 marec 2007 (CET)

Pripombe na članke[uredi kodo]

Bolje, kot da dodajaš pripombe na pomankljive/netočne podatke v članku zadevo enostavno popravi. Če je kaj dvoumnega lahko argumentiraš na pogovorni strani. Uspešno urejanje --Slodave 20:18, 24 marec 2007 (CET)

Kavarna Homan ni niti razgledna niti izletniška točka v Škofji Loki, kot si zapisal. Seveda je znana, tudi njena slika že obstaja v Zbirki, članka pa še nima. Glej: Seznam zgradb in objektov v Škofji Loki. Nove slike raje dodajaj v Zbirko (tam se prijaviš, tako kot si se na slo. wikipediji).

Preden dodajaš besedila v članke, si oglej, kaj v besedilih že obstaja, da se ne bo podvajalo. Prav tako s slikami. Predvsem pa jih nalagaj v Zbirko, da jih bodo lahko uporabljale tudi druge wikipedije.

Člankom, ki imajo malo besedila, ne pritiče veliko število slik, razen če so to galerijski članki. Zato tvoj urejanje vračam. Si pa vabljen, da napišeš kaj več besedila o Šk.Loki in nato dodajaš tudi slike. Zaenkrat sem tvoje urejanje vrnil.

Besedila ne kopiraj direktno iz drugih spletnih strani oz. literature, ampak ga napiši sam.

lp., Ziga 10:25, 25 marec 2007 (CEST)

Slike, drugič[uredi kodo]

Preden naložiš še več slik s pomanjkljivim opisom, bi te rad opozoril na pravila tukaj. Slikama A lift.jpg in A concave mirror.JPG manjka vsaj še navedba avtorja. Če si avtor sam, napišeš v opis slike "Avtor: [[Uporabnik:Ambrozd]], lastno delo". Zelo dobro bi pa bilo, če bi dodal še malo boljši opis in čas nastanka fotografije. --Yerpo Ha? 10:52, 26. junij 2008 (CEST)[odgovori]

Mimogrede, če ne boš dodal zahtevanih podatkov, bom moral slike brisati. Nujno moraš dopisati vsaj še avtorja slik - če si avtor sam, napiši "lastno delo" in dodaj podpis. --Yerpo Ha? 17:15, 29. junij 2008 (CEST)[odgovori]

Uredil sem sliko naslovnice Quelqu'un m'a dit. Drži se tega sistema ko boš nalagal neproste slike - pomemben je opis s povezavo na članek o albumu, nosilec avtorskih pravic (založba) in vir. Angleška Wikipedija ni ustrezen vir, sliko moraš najt na neki drugi spletni strani (na srečo to za albume ni tak problem) ali skopiraš isti vir kot je na angleški strani. Licenca za albume je {{naslovnica albuma}}, če nisi siguren katera je prava (recimo za naslovnice drugih vrst medijev), lahko uporabiš splošno {{poštena uporaba}}. --Yerpo Ha? 09:08, 3. julij 2008 (CEST)[odgovori]

Slog člankov[uredi kodo]

Ambroz, ko uporabnik klikne na povezavo s člankom, je to ekvivalentno vprašanju "Kaj je..?". Zato imajo članki v Wikipediji standardizirano uvodno vrstico, ki odgovori na to vprašanje, potem šele sledi ostala razlaga. Za primer, članek žveplov oksid se mora začeti nekako tako: "Žveplov oksid je kemijska spojina s formulo SO.... ". Mimogrede, v članku potem govoriš o žveplovem dioksidu, si siguren da si ga postavil na pravi naslov? V kemijski nomenklaturi je "žveplov oksid" lahko katerikoli od oksidov, ali pa specifično žveplov monoksid.

Nadalje, članki morajo biti uvrščeni v kategorije in povezani s članki v drugih jezikih. Isto velja za članka Energetski vir in Primarna energija. --Yerpo Ha? 16:44, 10. julij 2008 (CEST)[odgovori]

Prav imaš. Upam, da ti ne bom izpil živcev. Ambrozd 16:46, 10. julij 2008 (CEST)[odgovori]

Za moje živce ni treba skrbet ;-) Vsi smo bili nekoč začetniki pri tej stvari. --Yerpo Ha? 17:00, 10. julij 2008 (CEST)[odgovori]

Biografije[uredi kodo]

Pri nas imamo malo drugačne smernice za uvodno vrstico biografije kot v angleški Wikipediji ali kot ti dodajaš. Članek namreč začni, kot pravi slogovni priročnik za biografije. --Jambornik CCC 18:52, 12. junij 2009 (CEST)[odgovori]