Rupert Grint

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Rupert Grint
Portret
RojstvoRupert Alexander Lloyd Grint
24. avgust 1988({{padleft:1988|4|0}}-{{padleft:8|2|0}}-{{padleft:24|2|0}})[1][2][3] (35 let)
Harlow[d]
Državljanstvo Združeno kraljestvo
Poklicigralec, filmski igralec, otroški igralec, glasovni igralec, gledališki igralec, televizijski igralec
Leta aktivnosti2001-danes
PodpisPodpis

Rupert Alexander Lloyd Grint, angleški filmski igralec, * 24. avgust 1988, Watton-at-Stone, Hertfordshire, Anglija.

Najbolj znan je po svoji vlogi Rona Weasleyja v seriji filmov o Harryju Potterju. Decembra 2007 je bil uvrščen na 16. mesto najbolj bogatih ljudi, mlajših od 25 let z zaslužkom 4 milijonov dolarjev.

Zgodnje življenje[uredi | uredi kodo]

Rupert je bil rojen v Hertfordshire. Njegova mama, Joanne Grint je gospodinja, njegov oče, Nigel Grint pa prodajalec spominkov. Ima enega brata Jamesa (rojen leta 1990) in 3 sestre: Georgina (1993), Samantha (1996) in Charlotte (1998).

Pred filmom o Harryju Potterju je igral le v manjših šolskih predstavah in v okoliškem gledališkem klubu, Top Hat Stage School. Kot majhen otrok je igral v predstavi Noetova barka, kjer je igral ribo.

Kariera[uredi | uredi kodo]

Odtisi rok in nog Ruperta Grinta, Emme Watson in Daniela Radcliffa.

Samo proglašeni oboževalec serij knjig o Harryju Potterju, si je želel zaigrati tudi v filmu. Za njegovo avdicijo je poslal video, v katerem je bil oblečen kot njegova dramska učiteljica, medtem ko je rapal kako močno si želi zaigrati v enem izmed filmov, kar mu je tudi prineslo vlogo.

Po končanem prvem filmu Harry Potter in kamen modrosti se je pojavil kot znanstveni težak Alan A. Allen v britanski komediji Thunderpants (2002). V letih 2004, 2005 in 2007 je ponovno zaigral kot Ron Weasley v nadaljevanjih Potterjevih serij Harry Potter in dvorana skrivnosti, Harry Potter in jetnik iz Azkabana, Harry Potter in ognjeni kelih ter Harry Potter in feniksov red.

Grint je igral tudi v zgodbi Šola vožnje z Lauro Linney in Julie Walters, (ki v serijah o Harryju Potterju igra Ronovo mamo), ki je izšla poleti leta 2006.

Znan je tudi po posojenem glasu, ko se je predstavljal množici poslušalcev britanskega radia BBC Radio 4 in posoji glasu Petru Panu v nekem dokumentarnem filmu.

2. julija 2008 je bilo oznanjeno, da bo Rupert zaigral v filmu Cherrybomb, energičnemu trilerju o dveh najstnikih, ki padeta v težave, ko se zaljubita v novo lepo dekle v mestu.

Posodil je svoj glas v računalniških igricah Harry Potter in Feniksov red in v igrici Harry Potter in Princ mešane krvi.

Osebno življenje[uredi | uredi kodo]

Julija 2004 je Rupert končal Richard Hale School, ko je prestal njegove GCSE teste. V prostem času zelo rad vozi monocikel, riše in skicira, spremlja nogometno moštvo Tottenham in igra golf. Kot njegov lik v Harryju Potterju ima tudi sam arahnofobijo (strah pred pajki).

S svojim zaslužki iz serij filmov o Harryju Potterju, si je kupil kombi za prodajo sladoleda in se nato začel šaliti, če njegova kariera filmskega igralca ne bo več šla po načrtu, bo še vedno imel kombi s sladoledom. Po pripovedi soigralke Emmo Watson, ima v kombiju veliko nadevov in različnih okusov sladoleda.

Septembra 2007 je šel na podelitev National Movie Awards skupaj z Davidom Heymanom in Davidom Yatesom. Izgubil je ravno proti soigralcu Danielu Radcliffu, ki je dobil priznanje za najboljšega igralca.

Podjetja za skrb las Brylcream je objavilo 5 najboljših zvezdniških frizur, med katerimi je bila tudi Rupertova, medtem ko je frizuro Daniela Radcliffa ocenila, da ima med igralci skoraj najslabšo frizuro in se je uvrstil zgolj med zadnjih 5.

Julija 2009 je Rupert zbolel za prašičjo gripo. K sreči je hitro ozdravel in se le nekaj dni po okužbi brez težave udeležil premiere novega filma o Harryju Potterju.

Filmi[uredi | uredi kodo]

Igral je v filmih:

Pravkar snema filme Cherrybomb (vloga Malachyja), Wild Target (Tonyja) in Harry Potter in Svetinje smrti (v vlogi Rona Weasleyja).

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Record #132159422 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Internet Broadway Database — 2000.
  3. GeneaStar