Pogovor:Boršč

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Prestavljeno besedilo:

Rdeča pesa za boršč[uredi kodo]

Rdeča pesa za boršč mora biti pripravljena že dan ali dva prej in jo do uporabe hranimo na hladnem. Izbrati moramo dovolj zrelo in zdravo peso, primerne velikosti-(nikoli takšno, ki je pridelana z umetnimi gnojili), imeti mora lepo barvo. Peso olupimo, zrežemo na rezance, dušimo na masti ali olju in ji tu pa tam prilijemo malo juhe, vode ali paradižnikovega soka. Pesa bo obdržala lepo barvo, če ji dodamo še eno do dve žlici dobrega kisa. Nato jo dušimo 30 do 40 minut in sicer najprej na močnem, nato pa na majhnem ognju, če je pesa še mlada jo dušimo le 10 do 15 minut.

Kvas za boršč[uredi kodo]

Kvas za boršč ni to kar si mi običajno predstavljamo kot kvas. To je sok od kisane rdeče pese. Pripravimo ga s kisanjem surove ali včasih kuhane rdeče pese takole: Peso olupimo, zrežemo na rezance ali kolesca in denemo v lončeno posodo, jo solimo, zalijemo čez in čez s toplo (cca40/C) vodo, pokrijemo in postavimo za 6 do 8 dni na toplo, da se skisa. Pesa se bo hitreje skisala, če ji bomo dodali košček rženega ali polnovrednega pšeničnega kruha-(droži). Tak kvas dodam v boršč na koncu kuhanja.


In kaj sedaj[uredi kodo]

Struc je vnesel nekaj dopolnitev, ki niso recept. Klemen jih je jasno prenesel v pogovor, prej ali slej jih bo prenesel v Wikiknjige. V Wikiknjigah je nek članek o neki tastaturi in članki o jedeh, naj bi bili recepti, pa niso. Kako se bomo zmenili o jedeh? Ali je volja enega odlučujoča??? --Janez Novak 13:15, 10 februar 2006 (CET)

Zgornje besedilo ni recept? Kaj pa je? Opis jedi??? Kolikor jaz vem, je recept navodilo za pripravo jedi in zgornje besedilo je prav to. Kot kaže si ne le funkcionalno nepismen, ampak tudi trpiš za demenco, saj se ti ne da dopovedati, da so jasno zapisana pravila, ki govorijo o tem -> recepti ne spadajo v enciklopedijo, ampak le članek o jedi. V nobeni splošni enciklopediji (kar Wikipedija je) ni nikjer nobenih receptov, ampak le opisi, pomen, vpliv,... Kakšna volja enega? Kot administrator upoštevam veljavna pravila, ki so zelo natančna. Kar bi ti moral tudi. Saj veš - "dolžnosti admina". LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 13:32, 10 februar 2006 (CET)
Pod lipo smo o tej temi razpravljali, sicer pri Wikislovarju. Le ti si odločno zagovarjal stališče, da zaradi kavbojskih pravil, ki so verjetno pravilna za enciklopedijo z več kot 800.000 članki veljajo tudi za vse druge jezikovne verzije. Več ali manj soglasno mnenje (seveda razen tebe) je bilo, da naša Wikipedija prenese tudi podatke o sestavi in pripravi jedi. Če bi znal kuhati bi vedel da to niso kuharski recepti.
Wikiknjige so v slovenski verziji sam obup. Razen receptov, ki si jih prenesel tja je še kak seznam kuhinj (ne predstavljam si kaj je ameriška kuhinja, pa ti sigurno veš), pa tvoji prevodi programja. Pa neka tastatura da ne pozabim.
Wikislovar je prav tak obup. Prevodi besed v angleščino, morda še kak jezik (pa redko). Kdo pa bo tja gledal za prevode?
Pa nekaj pozabljaš. Večkrat si me opozoril na izrazoslovje. Ne bodite osebno žaljivi in podobno. Da me označiš za funkcionalno nepismenega in "obdarjenega" z demenco smatram za žalitev! Pa ti imaš zadaj kavbojska pravila.
Klemen moral bi se navaditi da koga poslušaš in skušaš razmišljati. Kot sodelavec slovenske Wikipedije z omejenim potencialom sodelavcev in ne Wikipedije v angleščini, ki ima poleg sodelavcev katerih materin jezik je angleščina še vrsto sodelavcev iz drugih govornih področij.
Kaj spada v splošno enciklopedijo pa se bi moral vprašati tudi ti. V nobeni splošni enciklopediji ne boš našel člankov stila: "Ime Priimek, rojen taktat, tam, prejemnik nekega spominskega znaka". Tudi neskončnih seznam vojnih ladij, polkov in divizij (za katerimi ni člankov) v splošni enciklopediji ne boš našel.
Pa malo premisli. --Janez Novak 14:11, 10 februar 2006 (CET)
A si užaljen? Ma nemoj! Kaj pa pičkin dim? Ni žaljivka? Milo za drago. Dokler se boš tako obnašal, ne pričakuj drugačnega obnašanja do tebe. Ni boljšega izraza za tvoje stanje, kot ti je potrebno večkrat (čez 10x) povedati eno in isto stvar -> so pravila. Ker kot kaže bolj težko dojameš, pravila so napisana za vse Wikipedije in ne le za angleško (kot ti lepo zaničevano kličeš "kavbojska"). Glede seznamom: preberi si pravila (kot kaže imaš problem z dojemanjem pravil), ki piše, da so seznami dovoljeni. Ne vem, če se ti ne meniš za pravila in zakone, še ne pomeni, da se drugi morajo ravnati po tebi. Pa spet: kdo je začel z osebnimi napadi v komentarju. In MMG2 so ti že drugi večkrat povedati o pravilu, a kot kaže ne dojameš. Pravila so zato, da se jih upoštevajo, ne pa de se kršijo. Če smatraš, da so taka pravila tako nemogoča, pojdi na meta in predlagaj spremembo pravil. Imaš to možnost, a kot kaže premalo "cohones", da bi to storil, ampak neskončno lajnaš eno in isto. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 14:16, 10 februar 2006 (CET)