Otok Kekova

otok Kekova
otok Kekova se nahaja v Turčija
otok Kekova
otok Kekova
Geografija
LegaEgejsko morje
Koordinati36°11′0″N 29°53′00″E / 36.18333°N 29.88333°E / 36.18333; 29.88333
Površina5,7 km2
Dolžina7,5 km
Širina1,7 km
Najvišji vrh180
Uprava
provincaAntalya
Del otoka Kekova viden iz Kaleköy (antična Simena).
Karta Kekova iz Piri Reis
Podvodne ruševine otoka Kekova

Kekova, imenovana tudi Caravola [1] (grško Dolichiste), je majhen turški otok v bližini kraja Demre (likijsko mesto Mira je predhodnik dašnje Demre) v okrožju Antalya, nasproti vasi Kaleköy (antična Simena) in Üçağız (antični Teimioussa). Kekova ima površino 4,5 km2 in je nenaseljen.

Otok[uredi | uredi kodo]

Po italijanski okupaciji Kasteloriza (uradno Meyisti (Μεγίστη Megísti) je bil otok Kekova - ki je bil takrat poleti začasno naseljen zaradi poseka lesa[1] – premet spora med Italijo in Turčijo. Konvencija iz leta 1932 med Italijo in Turčijo jo je dodelila Turčiji.[2]

Na njegovi severni strani so delno potopljene ruševine Dolchiste / Dolikisthe, antičnega mesta, ki ga je v 2. stoletju uničil potres. Obnovljeno je še vedno cvetelo v obdobju Bizantinskega cesarstva, a je zaradi arabskih vpadov dokončno opuščeno. Na severozahodu otoka je Tersane (kar pomeni 'pristanišče', saj je bil zaliv kraj antičnega mesta Xera in ladjedelnica z ruševinami bizantinske cerkve).

Turško ministrstvo za okolje in gozdove je območje Kekova 18. januarja 1990 razglasilo za posebej zaščiteno območje. Vse vrste potapljanja in plavanja so bila prepovedana in zanje veljajo posebna dovoljenja vladnih uradov. V poznejših letih je bila prepoved odpravljena, razen za del, kjer je potopljeno mesto.[3]

Regija Kekova obsega 260 km2 in obsega otok Kekova, vasi Kaleköy in Üçagiz ter štiri antična mesta Simena, Aperlae, Dolchiste in Teimioussa.

Kaleköy (lokalno samo Kale) (antična Simena) je likijsko mesto na turški obali. Je majhna vasica z delno potopljenimi ruševinami Aperlae [4] in gradom. Dostop do vasi je možen samo po morju.

Üçagiz (antično ime Teimioussa) je vasica, ki leži en kilometer od mesta Kaleköy, severno od istoimenskega zaliva, na vzhodu so ruševine Teimiousse. Ime Üçagiz pomeni 'tri ustja' in se nanaša na tri izhode na odprto morje.

Sklici in viri[uredi | uredi kodo]

  1. Bertarelli (1929), p.134
  2. Text of the convention, Art. 1
  3. »Ancient underwater city may be opened for first time in 30 years«. NewsComAu. Pridobljeno 23. avgusta 2018.
  4. City of Aperlae
  • Bertarelli, L.V. (1929). Guida d'Italia, Vol. XVII (v italijanščini). Milano: Consociazione Turistica Italiana.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]