Oltar sv. Zaharije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Oltar sv. Zaharije
UmetnikGiovanni Bellini
Leto1505
TehnikaOlje na tabli
Mere500 cm × 235 cm
Kraj Cerkev sv. Zaharije, Benetke

Oltar sv. Zaharije (italijansko Pala di San Zaccaria), imenovana tudi Madona z otrokom in svetniki je oltarna slika italijanskega renesančnega slikarja Giovannija Bellinija, ki je bila izdelana leta 1505 in jo hranijo v cerkvi sv. Zaharije v Benetkah.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Delo je leta 1648 omenjal pisatelj in slikar Carlo Ridolfi kot veliko ploščo, naročeno v spomin na beneškega politika in diplomata Pietra Cappella; opisal ga je kot »enega najlepših in najbolj občutljivih od umetnika«.[1]

To je prvo Bellinijevo delo, v katerem je vpliv Giorgioneja nesporen, saj se je začela zadnja faza v umetnikovi karieri, tonalistična.[2]

Opis[uredi | uredi kodo]

Delo je umeščeno v veliko nišo, ki prikazuje sveti pogovor po ustaljeni shemi: Marija z otrokom na prestolu, angel glasbenik na stopnici in štirje svetniki, postavljeni simetrično ob straneh. To so apostol sveti Peter, sveta Katarina Aleksandrijska, sveta Lucija in sveti Hieronim.

Medtem ko se splošna zasedba ne razlikuje od prejšnjih del, kot je oltar San Giobbe (ki na primer deli apsido z mozaiki), je Bellini predstavil nekaj novosti, na primer stranske odprtine s pokrajino, ki ga je navdihnila slika Alvisa Vivarinija v Pala dei Battuti, nekoč v Bellunu (zdaj izgubljen). Barve in svetloba kažejo novo privrženost Bellinija barvi in razpoloženju Giorgioneja.

Jajce nad Marijino glavo je simbol stvarstva, morda navedba Piera della Francescovega Pala di Brera. Svetilka, ki visi zgoraj spominja Andrea Mantegna Pala di San Zeno.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Ridolfi, C. (1648). Le Meraviglie dell’arte, over le Vite degli illustri Pittori Veneti e dello Stato. Zv. I. venice. str. 54.
  2. Olivari, Mariolina (2007). »Giovanni Bellini«. Pittori del Rinascimento. Florence: Scala. ISBN 888117099X.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Mariolina Olivari, Giovanni Bellini, in AA.VV., Pittori del Rinascimento, Scala, Firenze 2007. ISBN 888117099X
  • Pierluigi De Vecchi ed Elda Cerchiari, I tempi dell'arte, volume 2, Bompiani, Milano 1999. ISBN 88-451-7212-0

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]