Novi Merwede

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Novi Merwede
Novi Merwede, pogled iz zraka. Na fotografiji so jasno vidni številni pragovi z mostički. Ob visokem vodostaju lahko voda Nove Merwede zlahka priteče v tako imenovani Noordwaard preko teh pragov. Na ta način lahko voda hitreje odteče preko Gat van de Visschen proti Holandskemu Diepu.
Tok reke Novi Merwede označen s temno modro
Lokacija
DržavaNizozemska
ProvincaJužna Holandija
Fizične lastnosti
IzvirBoven-Merwede (Gornji-Merwede)
 ⁃ nadm. višina2 metra
IzlivHolandski Diep
 ⁃ lokacija
Južna Holandija, Nizozemska
Dolžina21 km
Pretok 
 ⁃ povprečje1050 m³/s
Predvideni potek kanala Novi Merwede, okoli leta 1868 (točkana linija).
Novi Merwede iz Kievitswaarda

Novi Merwede (nizozemska izgovorjava: [ˌniuə ˈmɛrʋeːdə] ; "Novi Merwede") je nizozemski kanal, ki ga večinoma napaja reka Ren in je bil zgrajen leta 1870, da bi tvoril krak v delti Ren–Meuse. Izkopali so ga vzdolž splošnih poti številnih manjših Biesboschih potokov, da bi zmanjšali tveganje poplav s preusmeritvijo vode stran od Beneden Merwede ter olajšali plovbo in uredili rečno plovbo v vse bolj zamuljeni delti.[1]

Je ena izmed številnih rek, imenovanih Merwede. Na najbolj gorvodnem mestu teče reka Boven Merwede ("Zgornji Merwede"), ki je sama nadaljevanje reke Ren - Waal in do leta 1904 tudi Meuse (danes zaprte Zajezene Meuse). Boven Merwede se v bližini kraja Hardinxveld-Giessendam odcepi v reko Beneden Merwede ("Spodnji Merwede") na severozahodu in Novi Merwede na jugozahodu. Novi Merwede se združi z reko Bergse Meuse blizu Lage Zwaluwe in tvori estuarij Holandski Diep ter ločuje otok Dordrecht od narodnega parka Biesbosch .

Kanala Novi Merwede ne prečka noben most ali tunel. Z otokom Dordrecht je povezava le trajekt za avtomobile na zahodu v "Kop van 't Land" do Brabantse Oever, Werkendam (Biesbosch).

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Nieuwe Merwede« (v nizozemščini). Rijkswaterstaat. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. januarja 2013.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]