Nordwestblock

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Nordwestblock je pojem, ki označuje skupino antičnih evropskih ljudstev, ki so naseljevala današnjo Nizozemsko, Belgijo, severno Francijo in zahodni del Nemčije. Njihovo območje so zamejevale reke Maina, Weera, Aller, spodnja Wesera in Ren. Spadala so v okvir staroevropskega jezikovnega fonda in okoli leta 200 pr. n. št. zagotovo še niso bila germanizirana.

Skupini Nordwestblock so mdr. pripadali (kasneje germanizirani) Heruski, Hermunduri in Hati. Okoli začetka našega štetja so ljudstva skupine Nordwestblock prišla pod vpliv germanskega vladajočega sloja, ki mu je pripadal tudi vojskovodja Heruskov Arminius. Za razliko od Germanov pa ljudstva skupine Nordwestblock večinoma niso sodelovala v veliki selitvi narodov. Iz njihovega substrata naj bi domnevno nastali tudi kasnejši Franki.

V preteklosti so nekateri zgodovinarji in jezikoslovci skupino Nordwestblock prištevali k Ilirom, jezikoslovec Hans Kuhn pa je leta 1962 zagovarjal tezo, da je prebivalstvo Nordwestblock govorilo venetski jezik.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Rolf Hachmann, Georg Kossack und Hans Kuhn. Völker zwischen Germanen und Kelten: Schriftquellen, Bodenfunde und Namengut zur Geschichte des nördlichen Westdeutschlands um Christi Geburt. Neumünster: K. Wachholtz, 1962.
  • Reinhard Schmoeckel. Bevor es Deutschland gab- Expedition in unsere Frühgeschichte - von den Römern bis zu den Sachsenkaisern. Bergisch Gladbach: Gustav Lübbe Verlag, 2000. ISBN 3404641884.
  • Reinhard Schmoeckel. Die Indoeuropäer. Bastei Lübbe: Bergisch Gladbach, 1999. ISBN 3404641620.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]