Derviš in smrt (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Derviš in smrt
RežijaZdravko Velimirović
ScenarijZdravko Velimirović
Borislav Mihajlović-Mihiz
Temelji naDerviš in smrt
avtor Meša Selimović
VlogeVoja Mirić
Bata Živojinović
Boris Dvornik
Olivera Katarina
Špela Rozin
Faruk Begolli
Branko Pleša
Abdurrahman Shala
Pavle Vujisić
Veljko Mandić
GlasbaZoran Hristić
FotografijaNenad Jovičić
MontažaIva Kosi
Datum izida
  • 12. julij 1974 (1974-07-12)
Dolžina
105 minut
DržavaJugoslavija
Jeziksrbohrvaščina

Derviš in smrt (srbohrvaško Дервиш и смрт/Derviš i smrt) je jugoslovanski dramski film iz leta 1974, ki ga je režiral Zdravko Velimirović in zanj napisal tudi scenarij skupaj z Borislavom Mihajlovićem-Mihizom. Temelji na istoimenskem romanu Meše Selimovića, v glavnih vlogah nastopajo Voja Mirić, Bata Živojinović, Boris Dvornik, Olivera Katarina, Špela Rozin, Faruk Begolli, Branko Pleša, Abdurrahman Shala, Pavle Vujisić in Veljko Mandić. Zgodba prikazuje derviša Ahmeda Nurudina (Mirić), vodjo muslimanskega samostana v Sarajevu, dogajanje je postavljeno v čas Otomanskega imperija.

Film je bil premierno prikazan 12. julija 1974 v jugoslovanskih kinematografih in je naletel na dobre ocene kritikov. Na Puljskem filmskem festivalu je osvojil srebrno areno za drugi najboljši film ter zlate arene za režijo (Velimirović), moško stransko vlogo (Shala), fotografijo (Nenad Jovičić) in scenografijo (Vlastimir Gavrik).[1] Bil je jugoslovanski kandidat za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film na 47. podelitvi, toda ni prišel v ožji izbor.[2]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »21. Festival igranog filma u Puli« (v hrvaščini). Pula Film Festival. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. septembra 2011. Pridobljeno 24. novembra 2010.
  2. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]