Dan D (skupina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Dan D
Skupina Dan D
Skupina Dan D
Osnovni podatki
Izvor Zastava Slovenije Novo mesto, Slovenija
Glasbeni slog rock
Leta delovanja 1996–danes
Založba KifKif
Spletna stran [1]
Člani
Tomislav Jovanovič - Tokac
Dušan Obradinovič - Obra
Marko Turk - Tučo
Nikola Sekulović
Boštjan Grubar
Nekdanji člani
Primož Špelko (1996 - 2004)
Aleš Bartelj (1996 - 2004)
Andrej Zupančič(2004 - 2007)

Dan D je novomeška glasbena skupina, ki je z delovanjem pričela leta 1996.

Nastala je ob razpadu skupine Mercedes Band leta 1996, ko sta njena člana Tomislav Jovanovič - Tokac (vokal) in Dušan Obradinovič - Obra (bobni) povabila k sebi še tri izkušene glasbenike. To so bili Marko Turk - Tučo (ritem kitara), Primož Špelko (bas) in Aleš Bartelj (solo kitara).

Zasedba je nedolgo zatem pripravila in leta 1997 izdala prvenec Igra. Videospota za obe uspešnici - »Za naju punca« in »Bodi moja« je režiral priznani režiser Ven Jemeršič. Dve leti kasneje je izšel naslednik Ko hodiš nad oblaki z istoimenskim singlom. Dan D so v tem obdobju za potrebe promocije filma Notting Hill pripravili tudi predelavo rock klasike »Gimme some lovin'«, ki so jo naslovili »Dej mi mal' ljubezni«.

To je bil obenem tudi konec prve zasedbe Dan D, saj sta skupino zapustila Primož Špelko in Aleš Bartelj. Po kratkem nedelovanju sta se preostalim trem starim članom pridružila basist Andrej Zupančič in klaviaturist Boštjan Grubar. Nova zasedba je skupaj s producentom Žaretom Pakom pričela s snemanjem. Album Katere barve je tvoj dan? je izšel leta 2004 pri založbi KifKif / Menart. Album zaznamuje večja žanrska raznolikost, nekaj zanimivih glasbenih gostov in singli »Plešeš«, »Čas«, »Voda«, »Počasi«, »Le naprej« ter druge skladbe.

Skupina se je leta 2006 soočila z vnovično kadrovsko menjavo na bas kitari - Andreja Zupančiča je nadomestil Nikola Sekulovič, eden njegovih prvih javnih nastopov pa je bil na podelitvi slovenskih medijskih nagrad Viktor, kjer so Dan D skupaj s skupino Siddharta izvedli združeno različico skladb »Voda« in »Male roke«, eno največjih uspešnic leta 2007 v Sloveniji.

Dan D so leta 2008 na radijske postaje poslali priredbo skladbe »Lep dan za smrt« kultne zasedbe Niet, konec istega leta pa so se odpravili na slovensko klubsko turnejo, kjer so na desetih koncertih že predstavili skladbe s prihajajoče plošče. Prvi uradni singel z albuma je bil »Jutranja«, februarja 2009 mu je sledil »Google Me«, junija pa je bil na radijske postaje poslan »Love song«. Za slednja je Klemen Dvornik posnel dva zelo različna spota (Google me & Love song). 13. septembra 2009 so s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nastopili pred razprodanimi Križankami. Zaradi velikega zanimanja so naslednji dan (14. septembra) nastop ponovili. Prvi večer je posnela TV Slovenija, drugi večer pa je v živo prenašal Val 202.

Diskografija[uredi | uredi kodo]

 • Igra (1997)
 • Ko hodiš nad oblaki (1999)
 • Katere barve je tvoj dan (2004)
 • Ure letenja za ekstravagantne ptice (2009)
 • Dan 202 (CD/DVD) (2010)
 • Tiho (2013)

Priznanja[uredi | uredi kodo]

 • 2004 - Nagrada glasbenih urednikov za album leta (Katere barve je tvoj dan?)
 • 2004 - Nagrada glasbenih urednikov za skupino leta
 • 2004 - Nagrada glasbenih urednikov za pevca leta (Tomislav Jovanovič - Tokac)
 • 2005 - Nagrada glasbenih urednikov za skupino leta
 • 2005 - Nagrada SRF (Slovenskega radijskega festivala) za Pesem leta (»Počasi«)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]