Dakar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Trg neodvisnosti v središču mesta
Satelitski posnetek Zelenega rta

Dakar je glavno mesto Senegala in z nekaj več kot milijon prebivalci (leta 2005)[1] največje mesto te zahodnoafriške države. V širšem velemestnem območju po oceni živi 2,5 milijona ljudi. Je pomembno pristaniško mesto, ki leži ob severovzodni obali Zelenega rta, skrajne zahodne točke Afrike, na polovici poti med izlivi rek Gambija in Senegal v Atlantski ocean. Poleg strateške lege na skrajnem zahodu celine je za pristaniško dejavnost ugodna tudi zaščita, ki mu jo nudijo apnenčasti klifi Zelenega rta in jo dopolnjuje sistem umetnih valolomov.[2] Predel mesta, imenovan le Plateau, je administrativno in finančno središče države. Dakar kot celota ima zaradi osrednje vloge v politiki kozmopolitski značaj, v nasprotju s preostankom Senegala.[3]

Mesto so leta 1857 ustanovili Francozi na ozemlju ljudstva Lebou; v kolonialnem času je bil prestolnica kolonije Francoska Zahodna Afrika. Hiter razvoj infrastrukture in standarda bivanja skozi 20. stoletje je povzročil velik razkorak med mestom in preostankom države ter redno sprožal konflikte med bogatimi in revnimi prebivalci. Slednji so bili odstranjeni iz uglednejših predelov v barakarska naselja ob obrobju, ki so se širila tudi zaradi priseljencev s podeželja. Velika večina prebivalcev je Muslimanov.[3]

Danes je mesto širše znano predvsem po prireditvi Reli Dakar, vsakoletni vzdržljivostni motošportni preizkušnji s ciljem v Dakarju, čeprav so v zadnjih letih zaradi politične nestabilnosti v Senegalu dirke organizirane v Južni Ameriki.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Agence Nationale de la Statistique et de la Démographie, Vlada Senegala. »"Situation économique et sociale du Sénégal", édition 2005, page 163« (PDF) (v francoščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 16. decembra 2014. Pridobljeno 18. novembra 2007.
  2. »Dakar (Senegal)«. Britannica Online. Pridobljeno 14. aprila 2012.
  3. 3,0 3,1 Coumba Diop, Momar (2002). »Dakar, Senegal«. V Eyoh, Dickson; Tiyambe Zeleza, Paul (ur.). Encyclopedia of Twentieth-Century African History. Routledge. str. 124–125. ISBN 0203986571.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]