Čehi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Čehi 2 so tudi brezno na Kaninskih in Rombonskih podih.

Čehi (češko Češi) so zahodni Slovani, ki so naseljeni v Srednji Evropi; primarno na področju Češke. Večje skupine Čehov živijo tudi na Slovaškem, v Avstriji, ZDA, Kanadi, Nemčiji in Rusiji.

Čehi govorijo češčino, ki je zelo podobna slovaščini.

Izvor[uredi | uredi kodo]

Gora Rip, mitološko središče Češke

Čehi so potomci slovanskih plemen, ki so se na ozemlju današnje Češke naselila okoli 6. stoletja, po veliki selitvi narodov. Njihovi predniki naj bi prišli iz današnje Ukrajine - predvsem iz Volinije - in se pomešali z že prej naseljenimi Markomani (predniki Bavarcev). Markomani so se v precejšnjem številu asimilirali s slovanskim življem.

Legenda, ki jo je na začetku 12. stoletja prvi zapisal kronist Kosmas, navaja goro Rip in njeno okolico kot mesto, kjer naj bi se pod vodstvom praočeta Čeha naselili prvi Slovani ob prihodu na novo ozemlje. To je tudi kraj, kjer naj bi Slovani prvič poimenovali novo deželo z imenom njihovega voditelja. Legendo o praočetu Čehu je v 16. stoletju ponovno obudil kronist Vaclav Hajek Libočanski. Najnovejšo verzijo iste legende je leta 1894 objavil Alois Jirasek v svojih 'Starih čeških povestih'.

Po najnovejših raziskavah ima 10 odstotkov prebivalcev Češke republike prednike, ki so več stoletij živeli izključno na ozemlju današnje Češke. Okoli 40 odstotkov Čehov kaže močno genetsko sorodnost z drugimi slovanskimi narodi srednje in vzhodne Evrope. Nadaljnjih 10 odstotkov kaže sorodnost s prebivalci Balkanskega polotoka, 25 % s prebivalci romanskih dežel (Francije, Italije), medtem ko je bil germanski izvor ugotovljen pri približno 10 odstotkih prebivalstva.

Sodobni narod Čehov se je začel oblikovati ob koncu prve polovice 19. stoletja. Po vzpostavitvi narodnostno homogene države po koncu 2. svetovne vojne (ko je bilo izgnanih med 2 in 3 milijone sudetskih Nemcev), so Čehi v svojem razvoju prešli od naroda srednjevropsko-vzhodnega tipa do modernega zahodnoevropskega naroda (državno-narodnostna identifikacija).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]