Zwinger

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Zwinger (nemško: Dresdner Zwinger) je palačni kompleks z vrtovi v Dresdnu v Nemčiji. Po zasnovi arhitekta Matthäusa Daniela Pöppelmanna je ena najpomembnejših zgradb iz obdobja baroka v Nemčiji. Zwinger je poleg Frauenkirche najslavnejši arhitekturni spomenik Dresdena.

Ime "Zwinger" sega nazaj do srednjega veka, ko se je ime uporabljalo za trdnjavski del med zunanjim in notranjim trdnjavskim obzidjem, čeprav Zwinger na začetku gradnje ni več imel funkcije, ki ustreza imenu.

Zwinger je bil zgrajen leta 1709 kot oranžerija in vrt ter reprezentativno festivalsko območje. Njegovi bogato okrašeni paviljoni in galerije, obložene z balustradami, figurami in vazami, pričajo o sijaju v času vladavine Avgusta Močnega, poljskega kralja in saškega elektorja. V prvotni zasnovi elektorja je bil Zwinger preddverje novega gradu, pod pogojem, da naj bi segal do Labe; zato je Zwinger na strani Labe ostal nerazvit (začasno zaprt s steno). Načrti za nov grad so bili opuščeni po smrti Avgusta Močnega, z odhodom iz obdobja baroka pa je Zwinger sprva izgubil pomen. Šele čez stoletje ga je arhitekt Gottfried Semper dokončal z galerijo Semper proti Labi.

Sempergalerie, se je odprla leta 1855 in je bila eden najpomembnejših nemških muzejskih projektov 19. stoletja. Omogočila razširitev uporabe Zwingerja kot muzejskega kompleksa, ki je pod vplivom časa zrasel že od 18. stoletja. Bombardiranje Dresdna 13. in 14. februarja 1945 je močno prizadelo Zwinger in privedlo do obsežnega uničenja. Od rekonstrukcije v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, so bili tukaj Gemäldegalerie Alte Meister (Galerija slik starih mojstrov), Dresdenska zbirka porcelana (Dresdener Porzellansammlung) in Mathematisch-Physikalischer Salon (Kraljevski kabinet za matematične in fizične instrumente). Prvotna predvidena uporaba kompleksa kot oranžar, vrt in kot reprezentativno festivalsko območje se je umirila; slednje še naprej gojijo z izvajanjem glasbenih in gledaliških prireditev.

Foto galerija[uredi | uredi kodo]