Zvezdica Zaspanka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Zvezdica Zaspanka je pravljica, ki jo je napisal Frane Milčinski – Ježek.

O pravljici[uredi | uredi kodo]

Zvezdica Zaspanka je najmlajša zvezda na nebu. Nekega dne zamudi v službo. Za kazen jo Mesec pošlje na Zemljo. Tega se pa Zaspanka ustraši in začne jokati.Jok ne pomaga in na koncu pristane na Zemlji, kjer si išče prenočišče. Na nebo se lahko vrne, ko dokaže, da je dovolj pametna. Med iskanjem prenočišča sreča sladoledarja, črnca, ki bruha vsak dan in jé ogenj ter mesečnika, ki ji dovoli pogledati botra Meseca, vendar mora zato plačati en zlat las. Po mestu se pa potika tudi razbojnik Ceferin, ki izve, da ima deklica zlate lase, zato ji ponudi prenočišče z namenom, da ji bo med spanjem ostrigel zlate lase in tako hitro obogatel. Zaspanka ga pred spanjem nauči pisati besedo LJUBA. Ko groznemu razbojniku Ceferinu, ki se hoče polastiti bogastva njenih zlatih las, zavoljo njene nedolžne dobrote prične biti srce namesto kamna, jo komet Repatec odpelje nazaj na nebo.

Nauk zgodbe je, da z dobroto, čisto mislijo in ljubeznijo lahko premagamo zlo. Pravljica je primerna za otroke vseh starosti, saj je njeno sporočilo univerzalno. Zvezdica Zaspanka je prva slovenska radijska igra za otroke. Delo ostaja ena najuspešnejših slovenskih pravljic ter radijskih in lutkovnih iger za otroke.

Predstavitev literarnega lika[uredi | uredi kodo]

Zvezdica Zaspanka je glavni lik istoimenske pravljice. Je zvezda na nebu, ki povzroča zmedo na Zemlji, ker zamuja v službo zvezdice, kjer je glavna naloga uspavati otroke, voditi mornarje po morju in pomagati pesniku najti pravilne rime. Je skoraj najmlajša zvezda na nebu in ima dolge zlate lase in je stara komaj tri milijone let. Je zelo domišljava, saj pogosto sanja o tem kako raste in raste in na koncu je večja kot sama zvezda Severnica ter da vsi ljudje po njej ravnajo svojo pot. Pogosto zaspi in zamudi v službo, zato jo kličejo Zaspanka. Je zelo neodgovorna in raztresena, zato jo doleti kazen, ki jo izuči, da se v službo ne prihaja prepozno, saj to povzroča velike posledice.

Umestitev lika[uredi | uredi kodo]

Zvezdica Zaspanka nastopa skozi celotno pravljico. Na začetku se pojavlja bolj posredno, kot krivec, da je na Zemlji zmeda – otroci jokajo, mornarji ne najdejo poti, pesnik pa ne rime na besedo »lonec«. Ko se končno prikaže na svojem mestu jo pričaka boter Mesec, ki jo najprej okrega, potem pa ji 'naloži' vzgojno kazen pošlje na planet Zemljo za tri dni. Zvezdica Zaspanka je zelo žalostna ker mora oditi in se ločiti od sestric zvezdic in botra Meseca. Ko jo komet Repatec pripelje na Zemljo, se zvezdica Zaspanka znajde sama med neznanimi ljudmi. Pot jo vodi čez semenj, ki poteka ravno takrat in jo pripelje do gospoda, ki za dva solda ponuja možnost, da skozi daljnogled sveta vidi Mesec čisto od blizu. Ker si zvezdica Zaspanka to zelo želi, denarja pa nima, mu dovoli, da ji za plačilo odtrga en zlat las. Vse to pa vidi in sliši razbojnik Ceferin, ki se odloči, da bo Zvezdico Zaspanko zvabil v svoj brlog, ji odrezal lase in tako obogatel. Ker pa je Zvezdica Zaspanka preveč zaupljiva, res odide z njim.

Primerjava z drugimi liki[uredi | uredi kodo]

Zvezdica Zaspanka, kot neodgovorna, raztresena in domišljava je zelo podobna vsem znani junakinji Piki Nogavički. Obe sta majhni deklici, ki ju obkroža kar nekaj prijateljev. Vendar pa Pika Nogavička s svojo razigranostjo in nepremišljenimi ravnanji ne povzroča večjih težav ljudem okoli sebe, kot Zvezdica Zaspanka. Pri obeh delih mlajši lik nauči dobre stvari starejše like. Obe zgodbi se končata srečno.

Drugi liki v pravljici[uredi | uredi kodo]

Boter Mesec ima kar težko službo. Je neke vrste zvezdni pastir, saj vsak večer šteje zvezde. Ker je zvezdica Zaspanka kar naprej zamujala v službo, jo je boter Mesec moral nekako kaznovati. Hotel jo je poslati pometati Rimsko cesto, vendar se je te kazni preveč razveselila. Tako se je Mesec odločil, da jo bo poslal med pohlepne ljudi na Zemljo, ker meni, da mora biti kazen vzgojna in če se kazni vesliš, to ni.

Komet Repatec je nekakšen kurir in hitri poštar. On je tisti, ki je Zaspanko peljal na Zemljo in jo šel iskat, ko jo je Mesec preveč pogrešal.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Milčinski, Fran (1995): »Zvezdica Zaspanka« Ljubljana: Mladinska knjiga. (Ilustrirala Mojca Cerjak)
  • Milčinski, Fran (2004): »Zvezdica Zaspanka« Ljubljana: Založba Sanje. (Ilustriral Gorazd Vahen)
  • Milčinski, Fran (2004): »Zvezdica Zaspanka« (skrajšana verzija). Ljubljana: Založba Sanje. (Ilustriral Gorazd Vahen)