Vlažnost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Zračna vlaga)
Jump to navigation Jump to search

Vlážnost podaja količino vodnih hlapov v zraku ali kakem drugem plinu. Vlažnost se meri z vlagomerom (higrometrom). Razlikuje se med absolutno in relativno vlažnostjo.

Absolutna vlažnost[uredi | uredi kodo]

Graf, ki ponazarja absolutno in relativno zračno vlažnost

Absolutna vlažnost je izražena kot masa vodne pare na kubični meter zraka, torej kot delna gostota vodne pare v vlažnem zraku. Absolutno vlažnost se izmeri tako, da se spusti znano prostornino vlažnega zraka skozi higroskopno snov, ki močno veže vodo, s tehtanjem se ugotovi povečanje mase te snovi, in to povečanje se preračuna na kubični meter zraka. Največja mogoča absolutna vlažnost pri dani temperaturi je tista, kjer je parni tlak vodne pare enak nasičenemu parnemu tlaku.

Relativna vlažnost[uredi | uredi kodo]

Relativna vlažnost je določena kot razmerje med absolutno vlažnostjo in nasičeno vlažnostjo (največjo mogočo absolutno vlažnostjo) pri določeni temperaturi. Če se temperaturo počasi znižuje, pride pri neki točki do kondenzacije – iz vlažnega zraka se začnejo izločati kapljice vode. Tej temperaturi se reče rosišče.

Pri normalnih pogojih je navadno neravnovesno stanje, ko je delni tlak vode v zraku manjši od nasičenega, zato voda izhlapeva.

Higrometer za merjenje vlage v zaprtih prostorih

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Janez Strnad, Fizika, 1. del. Mehanika, toplota. Državna založba Slovenije, Ljubljana 1977, str. 198. (COBISS)