Zeleni robidar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zeleni robidar


Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Lepidoptera (metulji)
Družina: Lycaenidae (modrini)
Rod: Callophrys
Vrsta: C. rubi
Znanstveno ime
Callophrys rubi
(Linnaeus, 1758)

Zeleni robidar (znanstveno ime Callophrys rubi) je majhen metulj iz družine modrinov, ki je razširjen tudi v Sloveniji. Znanstveno ime je dobil po znanstvenem imenu za robido (Rubus), ki predstavlja enega glavnih vir hrane za njegove gosenice.[1] Tudi slovensko ime nakazuje povezanost metulja s to rastlino.

Opis[uredi | uredi kodo]

Zeleni robidar ima enotno kovinsko zeleno obarvano spodnjo stranjo kril, zgornja stran pa je enotno rjava. Je edina vrsta metuljev v Sloveniji, ki ima spodnjo stran v celoti zeleno.[2]

Preko kril meri med 26 in 30 mm[3], v Sloveniji pa leta med marcem in junijem.[2]

Habitat[uredi | uredi kodo]

Zeleni robidar je prilagojen zelo različnim habitatom. Tako se zadržuje na travnikih in gozdnih jasah, na grmovnatih območjih in na močvirnih predelih, pa tudi na visokogorskih travnikih in na kamnitih pobočjih v zavetnih legah nad drevesno mejo. Samice odlagajo jajčeca posamezno na liste gostiteljske rastline.[1] Gosenice so lahko zelo različnih barv, vse od zelenih do rdečkasto rjavih odtenkov, kar je v veliki meri odvisno od tega, na kateri gostiteljski rastlini se zadržujejo. Posebnost njegove bube je proizvajanje zvokov z drgnjenjem trebušnih členov (stridulacija), vzrok za to pa ni znan. Nekateri znanstveniki so mnenja, da se s stridulacijo sporazumevajo z mravljami, ki bubo nato zakopljejo v zemljo.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Zeleni robidar je razširjen po večini Evrope,[4] po Severni Afriki, Rusiji, Mali Aziji, Sibiriji, Poamurju, Baluhistanu in Čitralu.[5]

Podvrste[uredi | uredi kodo]


Reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »Learn About Butterflies«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 31. avgusta 2018. Pridobljeno 11. aprila 2018.
  2. 2,0 2,1 »Zeleni robidar«. Notranjski regijski park. Pridobljeno 11. aprila 2018.
  3. »Butterfly Guide«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. marca 2016. Pridobljeno 11. aprila 2018.
  4. »Fauna europaea«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. septembra 2015. Pridobljeno 11. aprila 2018.
  5. 5,0 5,1 "Callophrys Billberg, 1820" at Markku Savela's Lepidoptera and Some Other Life Forms