Zaviralec ponovnega privzema dopamina in noradrenalina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Skeletna formula noradrenalina
Skeletna formula dopamina

Zaviralci ponovnega privzema noradrenalina in dopamina (angl. Norepinephrine–Dopamine Reuptake Inhibitors, kratica NDRI) so antidepresivi in psihostimulansi, ki zavirajo transport sproščenega noradrenalina in dopamina nazaj v živčne končiče. Mednje sodita na primer bupropion in metilfenidat.[1] Posledično povečajo zunajcelično koncentracijo noradrenalina in dopamina v sinaptični špranji ter s tem delovanje obeh živčnih prenašalcev.[2]

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Zaviralci ponovnega privzema noradrenalina in dopamina se uporabljajo za zdravljenje depresije, motnje aktivnosti in pozornosti, narkolepsije in parkinsovove bolezni.

Seznam učinkovin[uredi | uredi kodo]

Skeletna formula metilfenidata

Med zaviralce ponovnega privzema noradrenalina in dopamina spadajo, na primer:

Amfetamin in številni njegovi derivati (na primer substituirani amfetamini) so prav tako nekompetitivni in komeptitivni zaviralci prenašalnih beljakovin za noradrenalin, dopamin in tudi serotonin. Afiniteta amfetamina za prenašalno beljakovino za serotonin je majhna v primerjavi z afiniteto za prenašalni beljakovini za noradrenalin in dopamin. Posledično amfetamin pogosto uvrščajo med zaviralce ponovnega privzema noradrenalina in dopamina; substituirani amfetamini pa izkazujejo različne učinke in močneje zavirajo tudi prenašalno beljakovino za serotonin.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski-slovar/5544860/zaviralec?dictionaries=95&query=zaviralec&SearchIn=All, Slovenski medicinski e-slovar, vpogled: 3. 1. 2016.
  2. Stephen M. Stahl (2 March 2009). Antidepressants. Cambridge University Press. str. 73. ISBN 978-0-521-75852-9. Pridobljeno dne 10 May 2012.
  3. Stahl, S. M. (2004). "A review of the neuropharmacology of bupropion, a dual norepinephrine and dopamine reuptake inhibitor". Primary Care Companion to the Journal of Clinical Psychiatry. 6 (4): 159–166.