Zanka nefrona

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zanka nefrona
Prikaz ledvičnega tubula s pripadajočim ožiljem; zanka nefrona je prikazana levo od sredine slike.Scheme of renal tubule and its vascular supply.
Podrobnosti
Prekurzormetanefrogeni blastem
Identifikatorji
LatinskoAnsa nephroni
MeSHD008138
FMA17718 17698, 17718
Anatomska terminologija

Zanka nefrona ali henlejeva zanka je odsek nefrona v obliki črke U, sestavljen iz krajšega ravnega dela proksimalnega tubula, prevodnega tubula in daljšega ravnega dela distalnega tubula.[1] Poimenovanje henlejeva zanka izvira iz priimka njenega odkritelja, nemškega anatoma Friedricha Gustava Jakoba Henleja.[2] Deluje kot protitočni pomnoževalec pri koncentriranju seča.[1]

Zgradba[uredi | uredi kodo]

Zanko nefrona lahko razdelimo v štiri dele:

  • descendentni ozki del zanke nefrona
Je slabo prepusten za ione in sečnino, a zelo prepusten za vodo. Zanka nefrona preide preide v predelu ledvične sredice z ostrim zavojem iz descendentnega v ascendentni ozki del zanke.
  • ascendentni ozki del zanke nefrona
Je neprepusten za vodo, a prepusten za ione.
  • ascendentni široki del zanke nefrona
Natrijevi (Na+), kalijevi (K+) in kloridni (Cl) ioni se reabsorbirajo iz seča s pomočjo sekundarnega aktivnega transporta z Na-K-Cl kotransporterjem. Gonilo reabsorpcije Na+ in drugih kationov, npr. magnezijevih (Mg2+) in kalcijevih (Ca2+, sta električni in koncentracijski gradient.
  • kortikalni široki del zanke nefrona
Seč se skozi kortikalni široki del zanke nefrona steka v distalni zviti tubul.[2]

Tkivo zanke nefrona je zgrajeno iz enoskladnega ploščatega epitelija. Izraza ozki in široki del se ne nanašata na debelino svetline, temveč velikost epitelijskih celic.[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 https://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski-slovar/5544768/zanka?query=zanka&SearchIn=All, Slovenski medicinski e-slovar, vpogled: 20. 6. 2018.
  2. 2,0 2,1 Dunn R. B.; Kudrath W.; Passo S.S.; Wilson L.B. (2011). »8«. Kaplan USMLE Step 1 Physiology Lecture Notes. str. 209–223.
  3. Human Anatomy, 7. izdaja (str.705)