Zahodni Togo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Republika Zahodni Togo
Western Togoland
Togoland de l'Ouest
2020
Zastava Zahodnega Toga
Zastava
Grb
Grb
Zahodni Togo v lilasti barvi in Gana v svetlo rumeni barvi
Območje Zahodnega Toga
Statusnepriznana država
Glavno mestoHo (proglašeno)
Skupni jezikifrancoščina · angleščina · ewe · tafi · logba · avetime
Neodvisnost od Gane
Zgodovinska dobaUpor v Zahodnem Togu
• razglasitev neodvisnosti
25. september 2020
+
Predhodnice
Gana

Zahodni Togo (Western Togoland, Togoland de l'Ouest) je mednarodno nepriznana država v vzhodnem delu Gane v Zahodni Afriki, ki ga želi veliko lokalnih političnih gibanj osamosvojiti od Gane. Meri 20.550 kvadratnih kilometrov. Na zahodu in jugu meji na Gano, na severu na Burkino Faso, na vzhodu na Togo. Na območju države živi 11 milijonov ljudi. Njegova prestolnica je mesto Ho.

Današnji Zahodni Togo je bil nekoč del protektorata Nemškega Toga,[1] ki so ga razdelili med seboj Angleži in Francozi po prvi svetovni vojni.

Leta 1960 se je Togo osamosvojil od Francije, medtem ko so Britanski Togo (današnji Zahodni Togo) leta 1957 združili s sosednjo Gano. Prevladujoči narod Ewejcev je ugovarjal proti priključitvi h Gani. Po osamosvojitvi Gane je nastalo več političnih gibanj, ki so se z različnimi načini borili za samostojnost Zahodnega Toga, prizadevanja pa so občasno vodila v oborožene spopade.[2]

25. septembra 2020 je organizacija Fondation du Groupe d’étude de la Patrie razglasila samostojnost Zahodnega toga ter zahtevala odhod ganske vojske in policije iz regije.[3] Druga osamosvojitvena gibanja niso se strinjala z enostransko razglasitvijo samostojnosti.

Trenutno v Zahodnem Togu poteka oboroženi upor majhne intenzivnosti med separatisti ter gansko vojsko in policijo. Čeprav konflikt ni močen, so nekatere druge države Zahodne Afrike zaskrbljene zaradi dogodkov v Zahodnem Togu, ker bi se lahko zaradi konflikta v Zahodnem Togu sprožili tudi spopadi med drugimi bolj ekstremističnimi separatističnimi gibanji v širši regiji.

Organizacija za nezastopane narode in ljudstva (UNPO) na mednarodnih forumih podpira samostojnost Zahodnega Toga.[4]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Zimmerman, Andrew (2012): Alabama in Africa: Booker T. Washington, the German Empire, and the Globalization of the New South. Princeton University Press. ISBN 978-0-691-15586-9
  2. Western Togoland, Africa’s (not so) new secessionist tension (Nationalia)
  3. Why Ghana must not laugh off Western Togoland secessionist movement - Security Expert reveals (Ghana Web)
  4. Western Togoland : UN Working Group on Arbitrary Detention Declares Arbitrary the detention of George Nyakpo (UNPO)