Śisviđing

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Xi sui jing)

Spiranje kostnega mozga ali śisviđing ali śisvi (kitajsko: 洗髓經; pinjin: Xi sui jing; Wade–Giles: Hsi sui ching; dob.: 'Spiranje kostnega mozga'; v kitajski izgovorjavi kot Śisvejđing) je vrsta čigunga, pri katerem skušamo stimulirati in okrepiti kosti in kostni mozeg. Da bi to dosegli, po eni strani uporabljamo meditacijo in vizualizacijo, po drugi pa uporabljamo obteževanje spolovil, da bi stimulirali spolno energijo, ali pa uporabljamo palice, s katerimi udarjamo po telesu, da bi vibracije udarcev dosegle kosti. V kitajščini śi pomeni sprati, očistiti, umiti, svi pomeni kostni mozeg, đing pa klasično delo.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Čas nastanka vaj śisviđinga je zavit v temo. Po legendi naj bi jih ustvaril menih Bodhidharma, ki je deloval v šaolinskem templju.[1] Spiranje kostnega mozga je tudi del daositične tradicije- kosti so bile za daoiste skrivni ključ do prizemljitve duha (šen (kitajska metafizika)|šen), predpogoj za to pa je, da so kosti primerno očiščene.[2]

Vadba śisviđinga[uredi | uredi kodo]

S tem, ko s či pritiskamo proti kosti, naj bi se preko kosti vzpostavil močan spiralni tok čija.

Vadba śisviđinga spada predvsem v tim. notranje delo (nejgung), kar pomeni uporabo uma oziroma notranjih vaj, da bi tako dosegli nadzor in harmonijo nad umom in telesom.[3] V izročilu tantričnega budizma določeno raven spiranja kostnega mozga dosežemo že s krožnimi gibi hrbtenice.[4] V daoistični tradiciji Spiranje kostnega mozga vsebuje sledeče vrste vaj:

  • dihanje s kostmi: pri dihanju s kostmi si pomagamo s svojim umom in si predstavljamo, da z vdihom či prihaja v kosti, kar povzroči občutek močne kondenzirane in spiralno gibajoče se energije.[5]
  • stiskanje čija v kosti: pri tej tehniki uporabljamo krčenje mišic, da bi vplivali na kosti.[6]
  • udarci s palico: ti udarci naj bi zagotovili, da se či pomakne v kosti.[6]
  • obteževanje spolnih organov naj bi sprostilo seksualno esenco- džing [7]

Učinki vadbe[uredi | uredi kodo]

Vaje naj bi krepile telo in kri in posamezniku omogočale dosego razsvetljenja.[1] V daoistični tradiciji spiranje kostnega mozga velja za zelo napredno četrto stopnjo vadbe čigunga, tik pred razsvetljenjem.[8] Poleg tega, da naj bi se s to vajo približali k razsvetljenju, naj bi imelo Spiranje kostnega mozga tudi učinke na zdravje in sicer: zaustavljanje ali celo zaustavitev procesa staranja, razstrupitev telesa in okrepitev živčevja in limfnega sistema. [9] Velja pa omeniti tudi številne kontraindikacije: če pred vadbo ni odprt nebeški krogotok, lahko Spiranje kostnega mozga med drugim povzroči srčno aritmijo, pritisk v prsih, glavobole, bolečine v prsih ali v hrbtenici.[10] Obteževanje spolnih organov je potrebno izvajati zmerno, ljudje s spolnimi boleznimi tega ne smejo početi.[11] Določenih tehnik udarjanja s palico ne smejo vaditi ljudje z visokim krvnim pristikom ali srčnimi obolenji.[12]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Yang (1998): str. 6}}
  2. Winn, Michael, v: Chia (1989): str. 29.
  3. Liao 27.
  4. Liang, Wu (1997): str. 177-180.
  5. Liao 24-26.
  6. 6,0 6,1 Chia (1989): str. 37.
  7. Chia (1989): str. 38.
  8. Daostični sistem vadbe pozna več nivojev: 1. uporabo gibov za prečiščevanje džinga (v glavnem so to osnovne oziroma raztezne vaje), 2. hranjenje čija z džingom (vadba nebeškega krogotoka) 3. hranjenje šena s čijem pomeni (prebujanje zdravilnih moči) 4. hranjenje praznine s šenom (spiranje kostnega mozga) 5. vrnitev praznine v Dao. Glej v Liang, Wu (1990): str. 320.
  9. Chia (1989): str. 35.
  10. Chia (1989): str. 39.
  11. Chia (1989): str. 88-89.
  12. Chia (1989): str. 158.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Chia, Mantak (1989). Bone Marrow Nei Kung. Taoist Ways to Improve Your Health by Rejunevating Your Bone Marrow and Blood. Huntington, New York: Healing Tao Books.
  • Liao, Waysun (1990). T'ai Chi Classics. Boston, London: Shambala.
  • Liang, Shou-Yu; Wu, Wen-Ching (1997). Qigong Empowerment: A Guide to Medical, Taoist, Buddhist, and Wushu Energy Cultivation. Way of the Dragon Pub. ISBN 1889659029.
  • Yang, Jwing-Ming (1998). Qigong for Health and Martial Arts. YMAA Publication. ISBN 1-886969-57-4.