Wikipedija:Wikimedia CEE Pomlad

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Oh, pomlad brez konca in brez kraja – kot brez konca in kraja so sanje!

Aleksander Blok

Wikimedia CEE Pomlad je mednarodna akcija pisanja člankov, ki jo vsako leto spomladi organizirajo Wikipedisti in Wikimedia Srednje in Vzhodne Evrope (Central & Eastern Europe, CEE) z namenom izboljšati medsebojno enciklopedično pokritost tem o deželah in kulturah iz Srednje in Vzhodne Evrope. Z drugimi besedami, wikipedisti udeleženih držav oz. kultur tekom akcije usmerjeno pišejo drug o drugem in se na ta način spoznavajo. Pojem »Srednja in Vzhodna Evropa« je uporabljen ohlapno, sem štejejo tudi denimo Grčija, Malta in Ciper, ki so v Južni Evropi, in Kazahstan, ki je delno že srednjeazijska država.

V pripravah na akcijo Wikipedisti iz vsake udeležene skupnosti pripravijo sezname tem o svojih deželah, kulturi ipd., ki se jim zdijo pomembne in so v drugih Wikipedijah morda nekoliko slabše pokrite. Samo pisanje potem poteka od začetka pomladi, 21. marca, do konca maja.

Za udeležbo štejejo vsi ustvarjeni ali bistveno razširjeni prispevki na temo udeleženih dežel (razen lastne), seznami so tu samo za pomoč in spodbudo. Prispevki so označeni s predlogami na pogovornih straneh, ki omogočajo centralizirano statistiko in rangiranje Wikipedij ter udeležencev za nekaj zdrave tekmovalnosti. Najbolj pridni pisci v vsaki skupnosti so zadnja leta nagrajeni; nagrade financira Fundacija Wikimedia prek podružnice Wikimedia Österreich oz. nekatere večje podružnice iz lastnih sredstev.

Slovenski wikipedisti smo v akciji doslej sodelovali petkrat:

Wikimedia CEE[uredi | uredi kodo]

Wikimedia CEE je zaenkrat neformalno krovno združenje wikimedijcev iz Srednje in Vzhodne Evrope, v dolgoročnejšem načrtu pa je tudi bolj konkretno organiziranje. Poleg akcije Wikimedia CEE Pomlad je ena glavnih aktivnosti vsakoletna konferenca »Wikimedia CEE Meeting«.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]