Wikipedija:WikiProjekt Standardizacija nasledstvenih polj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:SBS)

Ta WikiProjekt poskuša standardizirati strani o nasledstvenih poljih (na kratko SBS - Succession Box Standardization). Večina člankov trenutno sledi neki obliki in te se lahko razlikujejo.

Pregled[uredi | uredi kodo]

Nasledstvena polja so wiki-tabele ustvarjene s pomočjo predlog, ki služijo kot navigacijski pripomočki v različnih člankih, predvsem pri biografijah. Nameščene na dnu člankov (ali poglavij; kjer je primerno), umestijo vsak subjekt članka v eno ali več natančno določenih verig nasledstva; v eni vrstici poimenujejo svojega svojega predhodnika v celici na levi strani, njihov naziv/titulo (običajno z datumi lastništva naziva) v sredini celice, in svojega naslednika v celici desno. Čeprav je nasledstveno polje običajno namenjeno nazivom ljudi, se lahko uporabijo tudi za vse, kar je mogoče urediti kronološko, kot so to države, volilni okraji, tranzitne postaje, stavbe, ladje, modeli blaga, kot so avtomobili in kamere in umetniška dela, kot so knjige, filmi in glasbeni albumi.

Nasledstvena polja lahko na več načinov vidno izboljšajo članek. Prvič, ponujajo pregled nad kariero osebe z nazivi za ves čas njegovega življenja. Drugič, zbirajo in kategorizirajo vse uradne nazive osebe v obliki, ki jo je enostavno razumeti in v vrstnem redu, ki se lahko razlikuje od tistega, ki je opisan v samem članku. Tretjič, zagotavljajo dinastične podatke o monarhih, informacije, ki ponavadi niso vsebovane v njihovih člankih.

Nasledstvena polja imajo več prednosti, ki niso omejene na posamezne članke: bralcem s klikanjem nudijo možnost sledenja verigi nasledstev od osebe do osebe, ali pa direkten dostop do članka z opisom naziva, kjer najdeš vse imetnike tega naziva. Prav tako lahko bolje ponazorijo spreminjanje poimenovanja naziva in pridružene položaje, ki se prenašajo od/do iste osebe in kadar oseba položaj zasede večkrat.

Zaradi teh posebnosti standardizacija postaja vse bolj pomembna, saj mora biti nasledstvena linija iste verige podobna. Kakorkoli, gre tudi za vprašanje izleda; nasledstvena polja naj bi prispevala k splošni pozitivni podobi članka in naj ne bi bila imela le funkcionalnih prednosti.

Obseg in cilji projekta[uredi | uredi kodo]

Primerjaj staro verzijo...
Predhodnik:
Ertuğrul
Sultan Osmanskega cesarstva Naslednik:
Orhan I.
z novejšo:
Predhodnik: 
Ertuğrul
Sultan Osmanskega cesarstva
12991326
Naslednik: 
Orhan I.
  • Ločite tipe služb (uradov) (glej ustrezno poglavje v Smernicah za razpoložljive glave in njihov pravilen vrstne red).
  • Razširite uporabo predloge s-tul za titularne in pompozne nazive (in s tem nadomestite predloge s-ttl na teh straneh) in vrsto predlog, ki vključujejo s-new, s-non, s-inc in s-vac za polja, ki nimajo predhodnika in/ali naslednika. (glej ustrezna poglavja v dokumentacijski strani za njihovo uporabo).
  • Če je to mogoče, dodajte polne datume vladavine ali obdobja v vsa nasledstvena polja subjekta in zagotovite, da so datumi v ustreznem formatu glede na smernice nasledstvenih polj.
  • V glavo nasledstvenega polja za vladarje dodajte informacijo o dinastiji/rodbini (predloga s-hou), če je le-ta poznana in nesporna.
  • Navedite vire za sezname nasledstev (uporabi predlogo {{s-ref}} namesto predloge {{end}} za zaključitev polja). Viri so pomembni zaradi povečanja zanesljivosti Wikipedije kot celote; viri so prav tako pomembni v primeru spornosti datumov in dvomljivih podatkov o nasledstvu.

Dodatne informacije[uredi | uredi kodo]

Na spodnjih straneh se lahko nučiš o uporabi in sistemu predlog, o dogovorih o poimenovanjih in o različnih drugih pogledih na nasledstvena polja in njihovo urejanje:

  • Dokumentacija: Informacije o kodiranju in predlogah, ki jih uporabljajo nasledstvena polja in navodila za njihovo pravilno uporabo, vse podprto s primeri.
    • Plonkceglc: Priročni vodič o nasledstvenih predlogah in njihovi parametri.
  • Smernice: Stran s splošnimi navodoli o vsebini nasledstvenih polj in njihovem formatu, kot tudi kategorizacija različnih nazivov in službovanj s pomočjo glav in njihov vrstni red znotraj teh glav.
  • Pogovorna stran: Če tudi na preostalih straneh ne najdete kar ste iskali, postavite vprašanje tukaj. Vprašate tudi lahko za pojasnitev, opozorite na napake, podajate predloge o tem projektu ali pa zahtevate kreacijo predloge za katero menite, da manjka. O kreacijah predlog in njihovih spremembah lahko razpravljate tudi na Pogovor o predlogi:S-začetek; če hočete predlogo kreirati ali spreminjati sami, se najprej posvetujte na omenjenih pogovornih straneh.
  • Predloge: Popoln seznam nasledstvenih predlog, tako tiste, ki so odobrene kot tudi tiste, ki so v procesu odstranjevanja iz člankov in posledično njihovega brisanja. Ta stran vsebuje njihovo zgodovino..
    • Zaključeni predlogi: Pokopališče starih predlogov iz pogovornih strani, nekateri sprejeti in drugi zavrnjeni.

Te strani lahko dosežeš preko navigacijske predloge na vrhu.

Primeri člankov z urejenimi nasledstvenimi polji[uredi | uredi kodo]

Spodnji članki vsebujejo nekatere izmed najbolj tipičnih primerov:

Člani[uredi | uredi kodo]

To je seznam urejevalcev, ki bi radi prispevali k temu WikiProjektu in/ali pri nasledstvenih poljih na splošno. Če bi se rad pridružil, dodaj svoje ime na seznam. Dodaš tudi lahko kakšno kratko izjavo.

  • Pinky (aktiven) – Začetnik projekta osnovanega po :en Wikipediji.

Uporabniško polje (userbox)[uredi | uredi kodo]

Člani tega WikiProjekta lahko za svoje delovanje v tem projektu vključijo na svoje uporabniške strani spodnjo škatlo. Posebej je skreirana v slogu urejanja nasledstvenih polj. Na svoje strani vnesite {{User WP:SBS}} in izgledalo bo približno takole:

WikiProjekt Standardizacija nasledstvenih polj
Plonkceglc Diskusija Smernice

Sorodni Wikiprojekti[uredi | uredi kodo]