Wikipedija:Osveži

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Funkcija osveži (purge) je priročen način, da se nepravilno prikazana stran Wikipedije, prikaže pravilno s pomočjo odstranitve predpomnilnika strani. To prisili wiki programsko opremo, da ponovno izgradi stran.

Nekatere strani uporabljajo transkluzijo (vključitev vsebine enega dokumenta v drug dokument s pomočjo reference) za vključevanje podstrani ali predlog. Če vključeno stran ne vidite pravilno, lahko pomaga osveževanje (purge). Kakorkoli, osveževanje ne velja za novo kategorizacijo in "kaj se povezuje sem" iz predlog; v teh primerih je potrebno uporabiti ničelno urejanje.

Vsakdo lahko izvede osveževanje strani, vključno z anonimnimi uporabniki. Izvajanje ukaza ni škodljivo za delovanje Wikipedije, toda zahteva dodatno procesorsko moč za ponovno izgradnjo strani. Najprej lahko poiskusite z osveževanjem strani z uporabo svojega spletnega brskalnika.

Kako osvežiti[uredi | uredi kodo]

Opomba: osveževanje lahko traja par minut, čeprav se običajno izvede takoj.

Obstajajo 4 načini osveževanja predpomnilnika strežnika:

Najpreprostejši način je za strani, ki jih lahko urejate:

 1. Klikni zavihek "Uredi" na vrhu strani.
 2. Klikni "Shrani stran" na dnu strani, ne da bi naredili katerokoli spremembo. To je ničelno urejanje. Ničesar se ne shrani. Ničelno urejanje ne bo zabeležilo urejanja in ne bo naredilo vpisa v zgodovino strani ali v "Zadnje spremembe", itd.
Osvežitev predpomnilnika z dodajanjem ?action=purge v URL
Anonimni uporabniki bodo morali potrditi osveževanje. To je normalni postopek, kliknite gumb "OK". S tem ne morete ničesar pokvariti.

Iz katerekoli Wikipedijine strani:

 1. Na koncu URL-ja v vrstici na spletni strani, ki vsebuje hiperpovezave (address bar), dodajte besedilo
  ?action=purge
 2. Pritisnite Enter ali kliknite "Go" in s tem poveste spletnemu brskalniku, da naj obišče predrugačen URL
 3. Stran naj bi se hitro osvežila

Podobno, iz katerekoli Wikipedijine strani:

 1. Klikni zavihek "uredi" (ali zavihek "izvorno besedilo", če je stran zaščitena)
 2. V vrstici na spletni strani, ki vsebuje hiperpovezave (address bar), na koncu URLja, kjer vidite &action=edit, nadomesti "edit" z "purge," tako da se vidi &action=purge
 3. Pritisnite Enter ali kliknite "Go" in s tem poveste spletnemu brskalniku, da naj obišče predrugačen URL
 4. Stran naj bi se hitro osvežila

Četrti način je uporaba predloge {{osveži}} (purge), ki ustvari notranjo povezavo:

 1. Pojdi v Peskovnik (Wikipedija:Peskovnik)
 2. Odpri stran (uredi) in dodaj {{osveži}} ali {{osveži|Osveži predpomnilnik strežnika za to stran}}
 3. Shrani stran; to zagotovi stalno povezavo na stran za osveževanje
 4. Klikni na ustvarjeno povezavo (modra povezava imenovana "Osveži")

Kako deluje[uredi | uredi kodo]

Ko je na strani narejena sprememba, MediaWiki programska oprema shrani spremembe v glavno podatkovno bazo. Ko bo neprijavljen uporabnik kasneje pogledal stran, se bo naredila kopija "predpomnilnika strežnika" na sekundarnih strežnikih. Dokler se stran ne bo ponovno spremenila, bodo vsi neprijavljeni uporabniki pregeldovali kopijo iz predpomnilnika strežnika. Na ta način, uporabniki, ki samo pregledujejo strani in jih ne urejujejo, ne obremenjujejo glavnega strežnika podatkovne baze. (Prijavljeni uporabniki lahko izberejo v Posebno:Nastavitve pod zavihkom "Videz" ali želijo gledati živo ali predpomnjeno verzijo.)

Običajno je, da ko se naredi sprememba, se stran označi "dotaknjena" in programska oprema bo ustvarila novo kopijo strani za predpomnilnik strežnika. Kakorkoli, kadar je sprememba narejena na podstrani ali v predlogi, in ne v članku, ki vključuje podstran ali predlogo, stran članka ni označena kot "dotaknjena" in nova kopija za predpomnilnik se ne bo skreirala. Zato vsakdo, ki pregleduje stran članka, ki vključuje predlogo ali podstran, lahko vidi le predpomnjeno stran, ki vključuje staro verzijo podstrani ali predloge.

Ukaz osveži (purge) prisili predpomnilnik strežnika, da osveži staro verzijo strani. Naslednjič, ko se bo stran pregledovala, se bo stran zgradila od začetka, vključno s svežo verzijo vseh podstrani in predlog; za predpomnilnik strežnika se bo naredila nova kopija. V izjemnih primerih to lahko traja nekaj minut.

Za slike[uredi | uredi kodo]

Osveževanje opisne strani slike lahko prisili programsko opremo, da obnovi vse pomanjšane sličice (thumbnails) za to sliko. Za slike iz Zbirke osvežite opisno stran v Zbirki.

Nekaj časa lahko traja, da MediaWiki vsepovsod ponovno zmanjša sliko, kar še posebno velja za animirame GIF - odvisno je od tega kako zasedena je programska oprema MediaWiki oz. kako dolga je čakalna vrsta. Čez nekaj časa, ponovno naloži stran, ki vsebuje pomanjšano sličico. To lahko povzroči prikaz nove pomanjšane GIF sličice. Če to ne deluje, boste verjetno morali poskusiti ponovno kasneje. Lahko osvežite stran na kateri se nahaja pomanjšana sličica. Enostavni ukaz osbeži (purge) lahko pomaga. Če še vedno obstaja problem, poiščite pomoč na strani Wikipedija:Pod lipo.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Tehnično ozadje[uredi | uredi kodo]