Wikipedija:Bralce opozorite, preden jim pokvarite ogled

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Nekateri članki lahko vsebujejo kvarilce (angleško spoiler).

Definicija kvarilca[uredi | uredi kodo]

Kvarilec je informacija o ključnem delu literature oz. medijskih vsebin (film, oddaja, nadaljevanka,...), ki bi bralcu predhodno napovedala konec oz. zaključek in mu tako odvzela čar odkrivanja novih stvari.

Zgodovina kvarilcev[uredi | uredi kodo]

V spletnem bontonu velja tradicija, da se mogoče kvarilce označi z opozorili. Zaradi tega in dejstva, da vsi ne bodo takoj prepoznali Wikipedije kot enciklopedije, prosimo, da dodate opozorilne tekste pred del članka, ki vsebuje kvarilec.

Predloga kvarilca[uredi | uredi kodo]

Klasični način, da se opozori na kvarilec, je, da pred kritičnim besedilom vstavimo predlogo {{spoiler}}. Ta vstavi v članek naslednje besedilo:

Predloga:Spoiler

To opozorilo je dovolj jasno, da opozori bralca na prisotnost kvarilcev in kaj sploh so kvarilci.

Če splošna predloga ni primerna za določen tip članka, napravite lastno predlogo, ki pa naj vsebuje vsebinsko enako besedilo/opozorilo, kot splošna predloga.

Druga predloga, ki se trenutno bolj uporablja, je .

Poleg teh preh predlog, pa obstajajo še posebne tri predloge:

{{Stargate-spoiler}}{{Tolkien-spoiler}}{{HarryPotter-spoiler}}

Predloga:HarryPotter-spoiler


Več kot kvarilec[uredi | uredi kodo]

Dobra točka enciklopedičnega članka je, da vsebuje informacije, ki niso dostopne drugje, saj so že sami po sebi kvarilci. Toda, idealno naj bi članek vseboval še informacije, ki presegajo le vsebino nekega filma oz. knjige.

Nezaželeni nadomestki za opozorila[uredi | uredi kodo]

  • Vzporedne različice člankov brez kvarilcev.
  • V različnih spletnih forumih je razširjeno vstavljanje praznih (ali praktično praznih) črt pred kvarilec (kar odstrani besedilo kvarilca izpred oči bralca, dokler se ne premakne na naslednjo stran). To je seveda v splošni enciklopediji nesprejemljivo.
  • Skrivanje kvarilcev s šifro ROT13. Tudi to je v splošni enciklopediji nesprejemljivo.
  • Drug pogost način skrivanja kvarilcev pred bralci je sprememba barve besedila v barvo ozadja, s čimer ostane besedilo za bralca neberljivo, vse dokler ga ne označi. Skrivanje besedila na ta način je nesprejemljivo, ker zahteva za bralca, ki ne pozna tega načina, razlago, in ker je lahko neskladno z napravami za pomoč invalidom, kot so bralci zaslona. Poleg tega sta barva besedila in ozadja pri nekaterih brskalnikih zamenjani. Pri teh dobimo ob označevanju namesto belega besedila na beli podlagi črno besedilo na črni podlagi. Po drugi strani lahko tudi uporabnik sam nastavi brskalnik tako, da ne upošteva zamenjave barve besedila. Na barvo besedila se ne odzivajo tudi nekateri besedilni brskalniki. Poleg tega je tako prikazano besedilo nenatisljivo.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]