Vonj kutin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vonj kutin
RežijaMirza Idrizović
ProdukcijaNikola Nikić
ScenarijZuko Džumhur
Mirza Idrizović
Karel Valtera
VlogeMustafa Nadarević
Ljiljana Blagojević
Irfan Mensur
FotografijaDanijel Šukalo
Datum izida
  • 30. junij 1982 (1982-06-30)
Dolžina
97 minut
DržavaJugoslavija
Jeziksrbohrvaščina

Vonj kutin (srbohrvaško Miris dunja) je jugoslovanski romantično-dramski film iz leta 1982, ki ga je režiral Mirza Idrizović in zanj napisal tudi scenarij skupaj z Zukom Džumhurjem in Karlom Valtero. V glavnih vlogah nastopajo Mustafa Nadarević, Ljiljana Blagojević in Irfan Mensur. Zgodba prikazuje sarajevskega poslovneža, ki med drugo svetovno vojno obogati zaradi naklonjenosti nacistom, nato njegov propad povzroči ljubezen do judovske ženske.

Film je bil premierno prikazan 30. junija 1982 v jugoslovanskih kinematografih in je naletel na dobre ocene kritikov. Na Puljskem filmskem festivalu je osvojil zlati areni za scenarij (Idrizović) in fotografijo (Danijel Šukalo). Na Mednarodnem filmskem festivalu v Moskvi je bil nominiran za zlato nagrado za najboljši film.[1] Bil je jugoslovanski kandidat za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film na 55. podelitvi, toda ni prišel v ožji izbor.[2]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »13th Moscow International Film Festival (1983)«. MIFF. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. novembra 2013. Pridobljeno 2. februarja 2013.
  2. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]