Pojdi na vsebino

Vojna zvezd

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Vojne zvezd)
Logo

Vojna zvezd (v izvirniku angleško Star Wars) je ameriška znanstvenofantastična medijska franšiza, ki jo je ustvaril ameriški filmski režiser in producent George Lucas in je v lasti njegovega nekdanjega produkcijskega podjetja Lucasfilm, zdaj podružnice Walt Disney Studios. Zgodbe Vojne zvezd pripovedujejo o dogajanju »pred davnimi časi v galaksiji daleč, daleč stran«, njihov osrednji del pa je serija filmov, ki so izhajali v letih 1977 do 2019 in so dobili skupno ime »Saga o Skywalkerjih« (The Skywalker Saga), saj se osredotoča na tragični lik Anakina Skywalkerja/Dartha Vaderja in njegovo družino. Glavni motiv zgodbe je sicer epski boj med dobrim in zlim, ki ga ponazarja dualnost metafizične Sile, v prostranosti galaksije.

Filmi tvorijo tri trilogije, pri čemer je druga nastala najprej (prvi film leta 1977 je imel naslov preprosto Vojna zvezd in je bil naknadno preimenovan v Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje), nakar je Lucas posnel pred-trilogijo, leta 2012 pa je prodal svoje produkcijsko podjetje Disneyju, pod upravo katerega je bila posneta še nadaljevalna trilogija. Pri slednji Lucas ni imel več vidnejše vloge. Praktično takoj po izidu je Vojna zvezd postala pop-kulturni fenomen na Zahodu, v njenem sklopu je nastala vrsta sorodnih del, vključno z romani, televizijskimi serijami, videoigrami, stripi idr.; zdaj velja za eno najprepoznavnejših ter komercialno najuspešnejših medijskih franšiz na svetu. Samo filmi so s predvajanjem v kinematografih po svetu prinesli več kot 10 milijard USD, s čimer so druga najdonosnejša filmska franšiza vseh časov.[1] Skupaj z ostalimi uspešnimi franšizami konca 20. stoletja, kot so Zvezdne steze, Osmi potnik in Terminator, so približali žanr najširšemu občinstvu.[2]

Do leta 2014 so izpeljana in licencirana dela opisovali s krovnim izrazom Razširjeno vesolje (Expanded Universe). Podjetje Lucasfilm je bdelo nad kontinuiteto zgodbe in skrbelo, da tvori svet Vojne zvezd logično zaključeno celoto brez protislovij. Disney je po prevzemu za nazaj označil vse razen dotedanjih šestih filmov glavne serije in animiranega filma Vojna klonov z istoimensko TV-serijo za »nekanonično«, da množica stranskih zgodb razširjenega vesolja, ki obsegajo precej večji časovni razpon kot sama serija, z možnimi protislovji ne bi ovirala načrtovane pripovedi. Vse ponovne izdaje teh del odtlej izhajajo pod blagovno znamko Legends, nova pa so »kanon«.[3][4]

Filmi

[uredi | uredi kodo]
Voščene lutke Dartha Vaderja, Lukea Skywalkerja in imperatorja Palpatina v muzeju Madame Tussauds
Prizorišče snemanja vasi na planetu Tatooine

Glavna serija

[uredi | uredi kodo]

Po datumu izida:

Antologijski filmi

[uredi | uredi kodo]

Samostojni »antologijski« filmi so začeli izhajati vzporedno z zadnjo trilogijo pod Disneyjevim vodstvom. Serija je še v nastajanju.

Videoigre

[uredi | uredi kodo]

Glej tudi

[uredi | uredi kodo]

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. »Movie Franchises«. The Numbers. Pridobljeno 2. julija 2020.
  2. Booker, M. Keith; Thomas, Anne-Marie (2009). The Science Fiction Handbook. John Wiley & Sons. str. 10. ISBN 978-1-4443-1035-1.
  3. Hood, Brian (15. december 2015). »Why Disney Blew Up More Than 30 Years of Star Wars Canon«. Bloomberg. Pridobljeno 2. julija 2020.
  4. Branch, Frank; Rebekah, Phillips (2018). »An ontological approach to transmedia worlds«. V Freeman, Matthew; Rampazzo Gambarato, Renira (ur.). The Routledge Companion to Transmedia Studies. Taylor & Francis. str. 576. ISBN 978-1-351-05488-1.