Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje
Star Wars Logo.svg
logotip
RežiserGeorge Lucas
ProducentGary Kurtz
ScenaristGeorge Lucas
Igralci
GlasbaJohn Williams
Direktor fotografijeGilbert Taylor
Montaža
Studio
Distribucija20th Century Fox
Datum izida
25. maj 1977
Dolžina
121 minut[1]
DržavaZDA[2]
Jezikangleščina
Proračun11 milijonov USD.[3][4]
Dohodek bruto775,5 milijona USD[3]

Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje (tudi le Vojna zvezd, angleško Star Wars: Episode IV – A New Hope oz. le Star Wars) je ameriški epski znanstvenofantastični film tipa vesoljska opera, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij George Lucas, produciralo ga je njogovo podjetje Lucasfilm, distributira pa ga 20th Century Fox. V glavnih vlogah nastopajo Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness, David Prowse, James Earl Jones, Anthony Daniels, Kenny Baker in Peter Mayhew. To je prvi film iz prve trilogije Vojna zvezd in prvi posnet film franšize, čeprav je kronološko četrta epizoda »Sage o Skywalkerjih«.

Lucas si je zamislil znanstvenofantastični film po zgledu Flasha Gordona že v času snemanja svoje prvega filma THX 1138 (1971), na njen pa je resneje začel delati po dokončanju filma Ameriški grafiti (1973). Zgodba prikazuje življenjsko pot Luka Skywalkerja (Hamill), ki poskuša s Hanom Solom (Ford) in Obijem-Wan Kenobijem (Guinness) rešiti vodjo upora princeso Leio (Fisher) iz ujetništva Galaktičnega imperija in rok Dartha Vadera (Prowse, glas Jones). Uporniki poskušajo uničiti zvezdo smrti, orožje imperija za uničevanje planetov.

Film je bil premierno prikazan 25. maja 1977 v omejenem številu ameriških kinematografov in hitro postal uspešnica, zato je bil kmalu na sporedu velikega števila kinematografov. Naletel je na dobre ocene kritikov, ki so posebej izpostavljali prelomno uporabo posebnih učinkov. Ob tem so pohvalili še glasbeno podlago, akcijske prizore, karakterizacijo in igro vseh igralcev, posebej Guinnessa. Z zaslužkom 775 milijonov USD je prehitel film Žrelo (1975) kot najdonosnejši film vseh časov, kar je ostal do filma E. T. - Vesoljček (1982). Ob upoštevanju inflacije je film drugi najdonosnejši v Severni Ameriki za filmom V vrtincu (1939) in četrti najdonosnejši film na svetu. Nominiran je bil za oskarja v desetih kategorijah, nagrajen pa s sedmimi. Leta 1989 ga je ameriška Kongresna knjižnica med prvimi izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zavoljo njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«. Tedaj je bil najnovejši film v registru in edini iz 1970-tih. Leta 2004 je bila filmska glasba dodana v Narodni register posnetkov. Danes velja za enega najpomembnejših v filmski zgodovini.

Film je bil z Lucasovo privolitvijo večkrat ponovno izdan, ob dvajsetletnici z več popravki računalniških učinkov, dialogov, ponovno posnetih prizorov, glasbene podlage in novimi prizori. Zagnal je industrijo s filmom povezanih produktov, tudi romanov, stripov, video iger, atrakcije zabaviščnih parkov ter igrač, iger oblačil in drugega. Filmu sta sledili dve finančno in pri kritikih dobro sprejeti nadaljevanju, Imperij vrača udarec (1980) in Vrnitev jedija (1983), kasneje pa še dve trilogiji, dva omnibusa in več televizijskih serij.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Star Wars". British Board of Film Classification. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne January 27, 2016. Pridobljeno dne May 25, 2013. 
  2. "Star Wars (1977)". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne July 9, 2017. 
  3. 3,0 3,1 "Star Wars (1977)". Box Office Mojo. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne March 12, 2012. Pridobljeno dne March 2, 2012. 
  4. Cyriaque Lamar (January 13, 2012). "Behold, the 1977 budget breakdown for Star Wars". io9. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne March 6, 2016. Pridobljeno dne March 3, 2016. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]