Vila ob jezeru

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vila ob jezeru
Naslovnica iz leta 1993
AvtorBoris Pahor
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
Subjektslovenska književnost
Žanrvojni roman
ZaložnikMohorjeva družba
Datum izida
1993 (COBISS)
Št. strani225
ISBN3-85013-310-9
COBISS6280505
Predmetne oznakefašizem, upanje, ljubezen

Vila ob jezeru je roman slovensko-tržaškega avtorja Borisa Pahorja ki je izšel leta 1993 pri Mohorjevi družbi. Vila ob jezeru je bila prvotno objavljena leta 1955 pri založbi Obzorja, v tržaški reviji Razgledi kot novela, ki se je takrat imenovala Laneni kosmiči v laseh. Vila ob jezeru velja za eno najpomembnejših Pahorjevih del po Nekropoli.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Mirko Godina, tridesetletni arhitekt, ki je tudi nekdanji izgnanec, se leta 1948 vrne na obalo Gardskega jezera, kjer je leta 1941 služil vojsko. Vrne se, da obišče znane kraje in ljudi, ki jih je poznal, pa se izkažejo za zaprte in hladne, trmaste, da ne pogledajo realnosti v oči in sprejmejo konec krute dobe, zatiranja in prelivanja krvi, ki sta jo prinesla fašizem in Mussolini. V tem času Mirko spozna Luciano, hčer sinjore Amalije, lastnice stare gostilne, ki vztrajno in nostalgično zagovarja Mussolinijevo dobo. Luciana, vzgojena v fašistični družini in družbi, naivno občuduje Mussolinija. Med dolgimi sprehodi po podeželju in ob jezeru se Mirko in Luciana zaljubita. Ta intenzivna ljubezen Mirku omogoči, da Luciano seznani s fašizmom in grozotami, ki jih zagrešijo njegovi privrženci. Korak za korakom Mirku uspe spreobrniti ne le Luciano, ki simbolično vrže diktatorjevo fotografijo v jezero, ampak tudi sebe. Ponovno pridobi vero v človečnost in odkrije ljubezen.

Kritike[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Pahor, Boris (1993). Vila ob jezeru. Celovec, Ljubljana, Dunaj: Mohorjeva družba.
  • Darovec, Darko. (2022). Anali za istrske in mediteranske študije. Koper, Zgodovinsko društvo za južno Primorsko - Koper: Inštitut IRRIS za raziskave, razvoj in strategije družbe, kulture in okolja
  • Mezeg, Adriana & Grego, Anna Maria. (2022). La villa sur le lac de Boris Pahor en italien et sa traduction indirecte en français: Le cas des realia. Acta Neophilologica. 55. 305-321. 10.4312/an.55.1-2.305-321.