Velike zelene oči

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Velike zelene oči  
Velike zelene oči.jpg
Naslovnica prve slovenske izdaje iz leta 2005
AvtorJana Frey
Naslov izvirnikaDer verlorene Blick
PrevajalciAlenka Veler
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
ZaložnikMladinska knjiga
Datum izida2005
Subjektnemška književnost
Žanrresnična zgodba
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani186
Knjiga je del zbirke/serije
SerijaZbirka Odisej
Klasifikacija
ISBN86-11-17055-5
OCLC št.447749918
COBISS ID218789632
UDK821.112.2-93-311.2
Predmetne oznakeslepota, nesreče

Velike zelene oči je resnična zgodba o slepoti, namenjena mladini, ki jo je napisala nemška pisateljica Jana Frey. Knjigo z izvirnim naslovom Der verlorene Blick je v slovenščino prevedla Alenka Veler, spremno besedo pa napisala Aksinja Kermauner.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Zgodba se dogaja konec februarja v Nemčiji, ko oče petnajstletne Lene napove osemtedensko potovanje v Avstralijo, njena mama pa sprejme povabilo na tritedensko plesno delavnico v Amsterdamu, zaradi česar Lena, njen starejši brat Siemen, mlajši brat Griša in njihova mlada varuška Katie ostanejo sami doma. Nekaj dni kasneje, v večernih urah, prideta k njim na obisk Lenina najboljša prijateljica Jana in njen bratranec Frederik, ki je že dolgo zaljubljen v Leno.

Naslednje jutro se vsi skupaj odpravijo na spomladanski izlet v gozd. Ob povratku naletijo na močno ploho, v kateri se pokvarijo brisalci pri avtomobilu, ki ga vozi Katie. To povzroči prometno nesrečo, v kateri Leno, ki sedi neprivezana na sredini zadnjega sedeža, odnese s sedeža.

Lena se tri tedne kasneje zbudi v bolnišnici s povito glavo in neznosnimi glavoboli. Ko končno pride dan, da ji odstranijo povoje, spozna, da ji je nesreča, ki se je zgodila, za vedno vzela vid.

Zgodba ganljivo prikaže Lenin odziv na slepoto. Jasno opiše svet, v katerem se je znašla, opiše tudi vse novosti, ki ji slepota prinese. Njeno željo, da ne bi bila nikomur v breme, še posebno staršem, in njen trud, da bi nadaljevala svoje življenje kar se da normalno.

Zbirka[uredi | uredi kodo]

Knjiga je izšla v Zbirki Odisej založbe Mladinska knjiga.

Izdaje in prevodi[uredi | uredi kodo]

  • Prva slovenska izdaja iz leta 2005 (COBISS)
  • Nemški izvirnik iz leta 2002 (COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]