Velika ekstaza rezbarja Steinerja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Velika ekstaza rezbarja Steinerja
RežijaWerner Herzog
ProdukcijaWerner Herzog
ScenarijWerner Herzog
VlogeWalter Steiner
Werner Herzog
GlasbaPopol Vuh
DistribucijaWerner Herzog Filmproduktion
Süddeutscher Rundfunk
Datum izida
1974
Dolžina
45 min
Jeziknemščina
Proračun72.000 DEM

Velika ekstaza rezbarja Steinerja (izvirno: Die Große Ekstase des Bildschnitzers Steiner) je zahodno-nemški dokumentarni film režiserja Wernerja Herzoga iz leta 1974 o švicarskem skakalcu Walterju Steinerju. Herzog ga je označil za enega svojih najpomebnejših filmov.

Produkcija[uredi | uredi kodo]

Film govori o vrhunskemu in zelo popularnemu švicarskemu skakalcu in letalcu tistega časa Walterju Steinerju, ki je sicer redno zaposlen kot rezbar.[1]

Dokumentarec je bil posnet na treh lokacijah in sicer v njegovem rojstnem kraju Wildhausu, Garmisch-Partenkirchnu in v Planici, kot osrednji lokaciji tega dokumentarca. Film je bil sprva mišljen kot serija za nemško televizijo, a je bil kasneje prikazan v enem kosu. Herzogov originalen režiserski rez je bil dolg 60 minut a so ga skrajšali na 45 minut, da bi ta ustrezal enournemu televizijskemu formatu. Zahteva televizije je bila da se tudi Herzog prikaže pred kamero, kar do takrat ni bilo v njegovi navadi.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Večino filma se dogaja na in ob Letalnici bratov Gorišek na Tednu planiških poletov 1974. Film prikazuje zakulisje dogajanja in sicer njegova razmišljanja, pogovor Steinerja z novinarji, stik z oboževalci, podelitev medalj, njegove rekordno dolge polete s padci in njegove kritike na planiško žirijo, ki ga je kar nekajkrat spustila iz previsokega zaleta. Ti padci in svetovni rekord so večinoma prikazani v počasnih posnetkih iz različnih zornih kotov ob spremljavi avangardne glasbe nemške skupine Popol Vuh.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Velika ekstaza rezbarja Steinerja (celoten film v nemškem jeziku)«. youtube. Pridobljeno 31. marca 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]