Uporabnik:Rgorenc/peskovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

VPLIV NANOTEHNOLOGIJE

Vpliv nanotehnologije sega od zdravstvenih, etičnih, mentalnih, pravnih in okoljskih področij, vse tja do področij inženiringa, biologije, kemije, računalništva, znanosti in komunikacij.

Glavne prednosti nanotehnologije vključujejo izboljšane proizvodne metode, sisteme za čiščenje vode in energetske sisteme ter izboljšano fizično zmogljivost, nanomedicino, proizvodnjo hrane in prehrano kot tudi izboljšanje avtomatske proizvodnje projektov velikega obsega. Uporaba nanodelcev omogoča avtomatizacijo nalog, ki so bile prej nemogoče zaradi fizičnih omejitev, kar posledično vodi v zmanjšanje delovne sile, površin in vzdrževanja, ki ga opravljajo ljudje.

Potencialne nevarnosti vključujejo okoljska, zdravstvena in varnostna vprašanja. Prehodni učinki, kot so premik tradicionalnih panog kot produkt nanotehnologije postajajo prevladujoče, kar predstavlja zaskrbljenost zagovornikov osebnih pravic. To je lahko še posebej pomembno, če so bili spregledani potencialno negativni učinki nanodelcev.

Ali si naj nanotehnologija zasluži posebne vladne uredbe je sporno vprašanje. Regulativni organi, kot je Agencija za zaščito okolja Združenih držav Amerike in Direktorat za zdravje in varstvo potrošnikov pri Evropski komisiji, so se začeli ukvarjati s potencialnimi tveganji nanodelcev. Sektor za ekološko prehrano je bil prvi, ki delujeje regulativno na organizirano izključitev inženiringa nanodelcev iz certificiranih ekoloških proizvodov, najprej v Avstraliji in Veliki Britaniji in v zadnjem času v Kanadi, kakor tudi za vsa živila certifikatom Demeter mednarodni standardi.