Uporabnik:Marjan Tomki SI/Peskovnik/Marijanišče

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Dijaški doma Ivana Cankarja (DIC)... To še ni ničemur podobno, razen da sem zadel ime.

Zgodovina DIC[uredi | uredi kodo]

Leta 1882 je bil ustanovljen Kollegium Marianum ali Marijanišče, ki je bil najprej deška (le za dečke) sirotišnica (tedaj se je kraju reklo na spodnjih Poljanah pri Ljubljani, zdaj je to na Poljanski ulici).

V tistem času - in v precejšnji meri še do konca 2. svetovne vojne - je bil velik del vzgoje in izobraževanja delokrog katoliške cerkve. Formalno je imela ta oblast nad osnovnim šolstvom do l. 1869, nad dijaškimi domovi in srednjimi šolami in internati pa do l. 1773, a je večino pristojnosti obdržala do konca 2. svetovne vojne. (Rado Romih).

Med prvo svetovno vojno je del Marijanišča postal vojaška bolnišnica za ranjence s soške fronte, po 1919 pa so se vanj vrnili otroci in vzgoja. V njem je potekala tudi (zasebna, ne državna) petletna ljudska šola, namenjena zlasti revnim otrokom.

Po 2. svetovni vojni je v bil v tej stavbi dijaški dom Ivana Cankarja, ki je v veliki meri nadaljeval kulturno tradicijo svojega prednika. Ta ustanova še deluje.

Viri:

Lichtenturn[uredi | uredi kodo]

Ali pride v svoj članek, ali pa bo treba urediti tako, da bodo povezave na enega in drugega šle na različna razdelka.


Že nekoliko prej kot deška je bila v neposredni bližini na posesti grofov Lichtenturn ustanovljena dekliška sirotišnica in tudi v njej je nastala dekliška meščanska šola. Po 2. svetovni vojni je bil v njej dijaški dom Anice Černejeve (DAC). Obe stavbi in otroke obeh spolov je ločeval visok zid do l. 1971, ko so ga demonstrativno podrli.

Dekliški dijaški dom (srednje medicinske šole) je bil iz tedanje stavbe DAC kasneje preseljen nekaj sto metrov naprej in na severno stran Poljanske ceste - ne vem, če organizacijsko še spadata skupaj. Na mestu prejšnje stavbe zdaj stoji telovadnica (mislim, da sem se tudi jaz nekoč poskušal v njej naučiti plesati).

Imam problem uporabiti zgornji vir, ker je napisan tako jedrnato, da bi ga za enako kakovost moral kopirati, to pa ne gre skupaj s nezaželenostjo plagiata.

Viri: