Uporabnik:Marjan Tomki SI/Kadrovski rok

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

{{Subst:Nul| ← te vrstice ne spreminjajte; datum se nastavi samodejno}}

Kadrovski rok je bilo (vsaj v času od l. 1906 do 1980) eno od imen za služenje vojaške obveznosti. V različnem času je bilo ozemlje sedanje Slovenije v različnih državah in so te obveznosti različno trajale in imele različno obliko, med drugim zato, ker so se časom močno spreminjali zlasti oborožitev in oprema, ter načini premikanja vojske.

Članek - škrbina - Vojaška obveznost. Če preusmerim tja, bi bilo tisto dobro razširiti s tem, kar bi lahko nastalo tu.

Izvor in pomen izraza[uredi | uredi kodo]

Pobrskati po wikislovarju, pa tudi drugje (etimološki slovar za kader in povezane besede...). Če najdem dobro opredelitev za kadrovski rok v Wikislovarju, bo tole morda postalo nepotrebno in bom tam, kjer je omemba v člankih lahko dodal le povezavo na geslo v slovarju.

V času Avstroogrske[uredi | uredi kodo]

Da dobim vtis, bom pogledal po dokumentaciji o tem, kje in kako je služil moj dedek (rojen v Bukovini v kraju, ki se zdaj nahaja v Ukrajini), potem pa še kaj je pri muzeju vojaške zgodovine. Tudi SloBio sistematično.

V kraljevini Jugoslaviji[uredi | uredi kodo]

O tem je gotovo nekaj podatkov pri tistih, ki so to služili tik pred prvo ali tik pred drugo svetovno vojno, a je morda uporabljen drug izraz. Če je na drugega že članek, naredim preusmeritev.

V socialistični Jugoslaviji[uredi | uredi kodo]

Drugo ime za služenje kadrovskega roka je bilo služenje vojaške obveznosti. Tu bi bilo dobro navesti, koga je zadeval (razen proti koncu ves čas mlade moške, kasneje tudi prostovoljke med ženskami). V različnih rodovin (kopenska vojska, mornarica, letalstvo) je lahko trajal različno dolgo, čas je bil lahko odvisen tudi od predhodne izobrazbe (tisti z univerzitetno 12 mesecev, tisti brez 15 v kopenski vojski in letalstvu, 18 mesecev v mornarici v času 1976-1977). Viri! (ali preusmeritev na kak članek, ki to že dobro obravnava)

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]