Uporabnik:Dominikgruden/peskovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Lisice za vklepanje[uredi | uredi kodo]

Lisice služijo za vklepanje oziroma omejitivi gibanju osebe. Zapnemo jih okoli zapestja, kar osebi ki jih nosi prepreči razdvajanje rok. Sestavljene so iz dveh zateznih kovinskih obročev, katera med sabo povezuje veriga ali kovinski tečaji. Vsak zatezni kovinski obroč ima premikajočo roko, ki ima eno smerno gibanje. Roka se s pomočjo nazobčenega dela nepovratno zaklene na zobati zatič v notranjosti kovinskega obroča. Ko je roka zaklenjena je odpiranje lisic brez ključa nemogoče. S tem dosežemo, da oseba v lisicah ne more premikati roke za več kot le nekaj centimetrov, kar omeji mobilnost osebe. Namen tega je preprečitev bega, samopoškodovanja ali napada.

Vrste lisic[uredi | uredi kodo]

Poznamo tri osnovne tipe kovinskih lisic. Lisice povezane z verigo- ta vrsta lisic nosilcu omogoča največ gibljivosti. Lisice povezane s kovinskimi tečaji- te lisice omogočajo le malo gibanja. Lisice s nepremično vezavo kovinskih obročev- te lisice nosilcu ne omogočajo gibanja. Lisice povezane s kovinskim tečajem oziroma nepremično vezavo, je možno uporabljati enoročno. Z njimi je mogoce izvajati vzvode na priklenjeno zapestje. Z različnimi dodatki lahko povečamo zaneslivost ter robustnost lisice. Med take dodatke spadajo škatljice katere nadanemo čez verigo ali tečaj ter s tem preprečimo premikanje lisic.

Leta 1993 je Kanadska Kraljeva policija uporabljala tip lisic Mitten Handcuffs, katere so preprečevale nosilcu, da posega po različnih predmetih, npr. nošenem orožju policistov. Čeprav so ta tip lisic bile v uporabi pri nekaterih policijskih organih niso bile nikoli popularne.

Lisice so izdelane iz raznovrstnih kovin, med drugim ogljikovo železo, nerjaveče železo in aluminij, ali iz sintetičnih polimerov. Včasih sta za vklepanje osebe potrebna dva sklenjena para lisic (v primeru, da se roke oz. zapestje osebe ne da dovolj približati). Prav tako veliko proizvajalcev izdeluje povečane lisice.

Dvojno zaklepanje[uredi | uredi kodo]

Lisice z dvojnim zaklepanjem imajo varovalo, s pomočjo katerega zavarujemo roko kovinskih obročev, da se med nošenjem ne zateguje okoli zapestja. Do zategovanja roke lisic lahko pride namerno ali nenamerno. Prezategnjene lisice lahko povzročijo poškodbo živcev ali prekinejo pretok krvi. Dvojno zaklepanje oteži odklepanje lisic brez ključa.

Obstajajo trije tipi dvojnega zaklepanja:

Vzvodna ključavnica[uredi | uredi kodo]

Premik vzvoda na roko obročev prepreči roki premikanje. Za ta način zaklepanja ni potrebnega posebnega orodja

Ključavnica z zatičem[uredi | uredi kodo]

S pomočjo majhnega jezička na ključu, potisnemo zatič v pozicijo kjer prepreči premikanje roke lisic.

Ključavnica z režo[uredi | uredi kodo]

S pomočjo jezička na ključu premaknemo jeziček v ključavnici, kateri se fiksira na zob roke lisic. S tem preprečimo premikanje roke.

Dvojno zaklepanje ponavadi odklenemo tako, da v ključavnico vstavimo ključ ter ga zavrtimo v nasprotni smeri odklepanja lisic.

Plastične zatege[uredi | uredi kodo]

Znane tudi kot (ang.) wrist ties, riot cuffs, plasticuffs, flexicuffs, flex-cuffs, tri-fold cuffs, zapstraps, zipcuffs, zip-strips so lahke, plastične zatege (vezice) za enkratno uporabo. Ker jih policisti ter vojaki lahko nosijo v velikem številu, so primerne za situacije, kjer je potrebno večje število sredstev za vklepanje ter vezanje, naprimer velikoštevilčni protesti. V zadnjih letih so letalske družbe začele uporabljati plastične zatege za vezanje motečih oz. nevarnih potnikov med poletom. Ker se plastičnih zateg ne da odkleniti se jih lahko sname samo če jih prerežemo. Zaradi tega se smatrajo kot manj ekonomično sredstvo za vklepanje in vezanje.