Uporabnik:Barbara ZRSKP/peskovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

ZNANSTVENO-RAZISKOVALNO SREDIŠČE KOPER[uredi | uredi kodo]

Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper) je osrednji znanstvenoraziskovalni center v slovenskem Sredozemlju. Poseben poudarek daje preučevanju tematik Sredozemlja in zgornjega jadranskega območja. Ukvarja se z raziskovanjem slovenskega primorskega prostora, kompleksne regije na geografskem, etničnem, dvojezičnem, kulturnem in biodiverzitetnem stičišču, ki regijo delajo posebno v primerjavi z ostalo Slovenijo.

Zgodovina ZRS Koper[uredi | uredi kodo]

Znanstveno-raziskovalno središče Republike Slovenije Koper (ZRS RS) je bilo ustanovljeno 1. decembra 1994. Ustanovitelj je bila vlada RS, soustanoviteljici pa Skupnost obalnih občin (kot pravne naslednice zdaj vse obalne občine: Mestna občina Koper, Občina Izola, Občina Piran in Občina Ankaran) in Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Med leti 2003 in 2017 je ZRS deloval v okviru Univerze na Primorskem. Bil je temeljno raziskovalno jedro novonastale univerze. Raziskovalci in raziskovalne podlage projektov ZRS so predstavljali inkubator za številne dodiplomske in podiplomske študijske programe na univerzi. S ciljem odgovornega oblikovanja svoje prihodnosti so raziskovalci ZRS Koper stremeli po novi organiziranosti. S sklepom Vlade Republike Slovenije je bil tako dne 26. 11. 2016 ustanovljen javni raziskovalni zavod Znanstveno-raziskovalno središče Koper.

Delovanje in organizacija ZRS Koper[uredi | uredi kodo]

Delovanje ZRS Koper je izrazito interdisciplinarno, prepletajo se humanistične, družboslovne in naravoslovne vede. Temeljno poslanstvo ZRS Koper je postati sredozemski referenčni center znanstvene odličnosti, jedro znanstvenoraziskovalne dejavnosti na področjih in v znanstvenih disciplinah, ki jih proučuje in razvija njegovih osem inštitutov:

1. Inštitut za družboslovne študije je interdisciplinarni inštitut, ki pokriva področja sociologije, antropologije, komunikologije, socialne geografije in socialnih politik.

2. Inštitut za oljkarstvo izvaja raziskave s področja kakovosti in varnosti živil, tehnologij pridelave in predelave oljk, oljčnega olja in drugih sredozemskih kultur, varstva okolja in podnebnih sprememb.

3. Inštitut za jezikoslovne študije se ukvarja s proučevanjem slovenskega jezikovnega položaja v severnojadranskem prostoru, ki je jezikovno kompleksna regija in kulturno stičišče med Srednjo Evropo in Sredozemljem.

4. Inštitut za kineziološke raziskave raziskuje pomen gibanja za zdravje, pri čemer se osredinja na vse pomembne sisteme in funkcije človeka ter tudi okolja njegovega delovanja.

5. Inštitut za zgodovinske študije velja za referenčni raziskovalni center za čezmejni prostor ob severnem Jadranu; ukvarja se z raziskovanjem diplomatske, politične, gospodarske, kulturne in umetnostne zgodovine ter zgodovine vsakdanjega življenja in religij.

6. Pravni inštitut raziskuje različna področja prava, pri čemer je v ospredju perspektiva humanističnih ved: filozofija prava, korporativno upravljanje, človekove pravice, hermenevtika ustavnih načel, pravna zgodovina, pravo v medkulturnem okolju ter pravo in jezik.

7. Inštitut za filozofske študije proučuje sodobne filozofske tematike (etika, okoljska filozofija, filozofija prava, feminizem, umetna inteligenca, medkulturna filozofija) ter področja religiologije in teologije in medreligijskega dialoga.

8. Mediteranski inštitut za okoljske študije se ukvarja s preučevanjem raznovrstnih in trajnostnih prilagoditev podnebnim spremembam, ki omogočajo razvoj okoljske in kulturne odpornosti.

V podporo in sodelovanje z inštituti deluje tudi enajst infrastrukturnih enot, med njimi Knjižnica ZRS Koper in Založba Annales ZRS Koper.

Akreditacije in certifikati ZRS Koper[uredi | uredi kodo]

Slovenska akreditacija Laboratoriju Inštituta za oljkarstvo

Mednarodna akreditacija FIFA medicinski center odličnosti (FIFA Medical Centre of Excellence)

Olimpijski referenčni športno-medicinski in terapevtski center Olimpijskega komiteja Slovenije

Članstva ZRS Koper[uredi | uredi kodo]

ZRS Koper je pridružena članica mreže Evro-sredozemske univerze EMUNI.

Direktorji ZRS Koper[uredi | uredi kodo]

prof. dr. Rado Pišot (2013- )

prof. dr. Darko Darovec 2000 - 2012)

prof. dr. Lucija Čok (1994 - 2000)

Rado Pišot[uredi | uredi kodo]

Rado Pišot, kineziolog, raziskovalec in univerzitetni učitelj, 9. september 1962, Koper

Je redni profesor za področje kineziologije in znanstveni svetnik. Od leta 2013 je direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS KP), ki od leta 2017 deluje kot samostojni javni raziskovalni zavod, med leti 2003 in 2017 pa je delovalo pod okriljem univerze na Primorskem (UP ZRS).