Uporabniški pogovor:Tinajeraj1

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Wiki
Dobrodošli, Tinajeraj1!

Veseli nas, da ste se odločili ter se pridružili vse večjemu mednarodnemu občestvu wikipedistov, sodelavcev Wikipedije. Predlagamo, da sprva pogledate krajši uvod, ki vam bo pomagal narediti prve korake pri urejanju ene največjih spletnih enciklopedij. Če potrebujete pomoč, si preberite Pomoč:Vsebina ali pa se obrnite na dejavne uporabnike, administratorje. Lahko pa svoja vprašanja postavite tudi Pod lipo (o Wikipediji) ali Oraklju (splošna vprašanja). Urejanje lahko preizkušate v peskovniku, prej pa si preberite še vadnico.

Začnete lahko tako, da si ustvarite svojo uporabniško stran in dodate svoje ime na sezname Wikipedistov. Svoje prispevke na pogovornih straneh (ne pa tudi v člankih!) samodejno podpišete z uporabo štirih tild (~~~~); s tem se bo dodal vaš podpis in datum.



English: You don't speak Slovene? Welcome, please visit the Embassy and also put {{user sl-0}} on your user and/or talk page.
Deutsch: Sprechen Sie kein Slowenisch? Dann besuchen Sie die Botschaft und fügen Sie {{user sl-0}} auf Ihre Benutzerseite und/oder Diskussionsseite hinzu.
Français: Vous ne parlez pas Slovène? Bienvenue, visitez l'Ambassade et ajoutez {{user sl-0}} sur votre page utilisateur.

Jara gospoda[uredi kodo]

Wikipedija je enciklopedija, za literarna besedila je pravo mesto slovenski Wikivir. Tam pa je roman Jara gospoda itak že objavljen, glej s:Jara gospoda.— M۞Zaplotnik(prispevki) 13:17, 8. maj 2010 (CEST)[odgovori]

ali morajo bti viri nujno navedeni?

Jap. Glej:

Še eno vprašanje..ali lahko jaz potemtakem članek (analizo knjige) dobesedno kopiram,ker je moje delo v javni lasti? analizo knjige sem namreč sestavljala iz različnih virov in spreminjala kolikor se je le dalo.

Navedi literaturo, iz katere si sestavila svojo analizo Kersnikove knjige. Prispevaj samo gradivo, katerega avtorica si ti sama ... ali gradivo, ki je v javni lasti (katerih avtorji so že več kot 70 let mrtvi) - mirne duše bi lahko npr. prekopirala kritiko ali zapis o knjigi iz kakšnega Slovenskega naroda s konca 19. stoletja, ampak tudi v tem primeru bi morala navesti avtorja in vir. Ne dodajaj besedila, če nočeš, da se ga kasneje kakorkoli preureja, spreminja, objavlja in razširja naprej.— M۞Zaplotnik(prispevki) 11:13, 30. maj 2010 (CEST)[odgovori]

Zanima me zakaj je članek škrbina? kaj bi morala še narediti/spremeniti, da ne bi bilo te oznake?

Oznaka za škrbino je notri že več kot eno leto, kot lahko vidiš iz zgodovine članka. V članku je treba dopolniti uvodno predstavitev knjige z bistvenimi podatki; kdaj in kje je izhajala, v kakšnem slogu je napisana in kaj je glavna tema knjige. Običajno je še, da je eden od delov članka obnova oz. vsebina knjige. Ta del naj bo pred analizo povesti. Ko bodo te stvari dodane, članek ne bo več škrbina.M۞Zaplotnik(prispevki) 12:37, 13. junij 2010 (CEST)[odgovori]
Oznaki za škrbino in za navajanje virov sem zdaj umaknil. lp, M۞Zaplotnik(prispevki) 09:14, 14. junij 2010 (CEST)[odgovori]

Zanima me ali bi lahko kljub temu,da še nisem objavila potrdila oz. dovoljenje za objavo,objavila članek-analizo na wikipediji in digitalizirano delo na wikiviru? Namreč dobila sem dovoljenje za objavo,za katerega še čakam da ga dobim po pošti, kar pa ne vem če bo prišlo pravočasno,saj moram imeti do srede urejeno vse In me zanima če bi lahko potem potrdilo objavila naknadno in vseeno objavila članek in digitalizirano delo?

Na wikiviru lahko objaviš samo literarna dela tistih avtorjev, ki so umrli pred več kot 70-imi leti (na ta način si že objavila Kersnikova Jara gospoda). Za dela ostalih avtorjev moraš obvezno in brez izjeme najprej pridobiti (in na wikiviru objaviti) soglasje avtorja oz. lastnika materialnih avtorskih pravic, da se strinja z objavo dela pod prosto licenco in njegovo uporabo v kakršne koli namene. Brez objavljenega in potrjenega soglasja ti na wikiviru ne bodo pustili objaviti besedil, ker se bojijo kršenja avtorskih pravic in njegovih posledic.
Na wikipediji je stvar drugačna — kadarkoli lahko brez ovir napišeš geslo o katerikoli pomembni ali znani knjigi, v njeni analizi lahko povzemaš ali drugače uporabiš drugod objavljene članke in ostale vire, vendar jih seveda moraš tudi ustrezno navesti (gl. linke na navodila iz enega mojih prejšnjih odgovorov). M۞Zaplotnik(prispevki) 16:30, 26. junij 2010 (CEST)[odgovori]


Najlepša hvala za pomoč. Imam pa še eno vprašanje.Namreč spremeniti moram celotno analizo knjige,kjer naj bi predstavila svoj vidik oz. mladinski vidik na knjigo,tako da bom celotno prejšnjo analizo zbrisala in v celoti spremenila. Zanima me ali lahko potem literaturo,ki sem jo navedla in iz katere sem sestavila analizo,zbrišem in imam naveden samo vir-to je knjiga Jara gospoda?

Ne, ne odstranjuj obstoječe analize/interpretacije povesti in seznama literature. Vse, kar je povezano z obravnavo Jare gospode kot mladinskega dela, uvrsti raje v svoje poglavje z naslovom ==Jara gospoda kot mladinsko delo== ali ==Jara gospoda z vidika mladinske književnosti==. M۞Zaplotnik(prispevki) 11:28, 28. junij 2010 (CEST)[odgovori]

Torej naredim novo stran ali lahko pod tem člankom dodam poglavje jara gospoda z mladinskega vidika?

Kar v obstoječi članek dodaj novo poglavje. LP, M۞Zaplotnik(prispevki) 14:57, 28. junij 2010 (CEST)[odgovori]