Uporabniški pogovor:Dolinarm

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodošli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom
Pozdravljen v Wikipediji, Dolinarm!
Hvala za tvoje prispevke. Za začetek si oglej uvod in obišči vadnico. Če želiš, se lahko vpišeš na sezname wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter nekaj malega o sebi (od kod prihajaš, katera področja te zanimajo in podobno).
Pri urejanju bodi pozoren na nekatera pravila in smernice:

Kot vodilo pri slogu in zgradbi članka ti je lahko kateri izmed izbranih člankov – člankov, ki spadajo med najboljše. Med njimi je lahko tudi tvoj!

Preizkušanju urejanja je namenjen tvoj lastni peskovnik (ta je namenjen samo tebi in ga lahko uporabljaš brez skrbi, da bo vsebino kdo pobrisal). Na pogovornih straneh se največkrat tikamo in na koncu podpišemo, in sicer takole: --~~~~ ; če v tekst vstaviš ta dva vezaja in štiri vijuge, se bodo po shranjevanju samodejno spremenili v podpis z datumom in uro vnosa. V člankih se ne podpisujemo.

Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval oziroma dodal v članke. Vendar pri tem upoštevaj pravila o uporabi slik in avtorskih pravicah.
Če imaš še kakšno vprašanje:
  • za enciklopedična vprašanja je na voljo Orakelj.
  • v zvezi z delom v Wikipediji:

Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko volje, veselja in uspehov pri delu! —


Karikature[uredi kodo]

Prosim, da nehaš nalagati karikature Boruta Pečarja v Wikipedijo. To so avtorska dela, nad katerimi imajo še 70 let po smrti avtorja pravice njegovi dediči oz. založba, ki jih je izdala. V Wikipediji pa z redkimi izjemami sprejemamo le dela, ki jih lahko vsak uporablja v katerikoli namen in razširja dalje. Izjema so dela, naložena po načelu poštene uporabe, ampak tu je treba biti previden in načeloma se uporabljajo za minimum kolikor je treba da se ponazori obravnavana tema. Vse kar je več, lahko povzroči da ima Wikipedija pravne težave. Prosim torej še, da izbereš eno karikaturo, ki bo ponazarjala Pečarjev slog in jo vključiš v članek na primernem mestu (poleg tega mora biti ta slika nizke ločljivosti da ni primerna za tisk), ostalo pa bo brisano. — Yerpo Ha? 17:06, 6. december 2009 (CET)[odgovori]


Hvala za pojasnilo. Težava je samo v tem, da je velika večina gradiva v Wikipediji objavljena pod licenco, ki omogoča prosto razširjanje v vsak namen (torej tudi komercialni če človek tako želi), kar je v skladu z osnovnim namenom te enciklopedije - zbiranjem znanja, ki je dostopno vsakemu brez kakršnih koli omejitev. Zato se izogibamo objavljanju del, ki niso prosto dostopna, razen kolikor je to nujno potrebno za ilustracijo teme - zanje uporabljamo načelo poštene uporabe. Tudi če v tiskanem delu ni izrecno zapisana prepoved uporabe, je treba privzeti, da je objavljeno predmet zaščite avtorskih pravic in ga ni možno prosto reproducirati v najširšem pomenu besede "prosto". Upam da torej razumeš (v Wikipediji se mimogrede brez izjeme tikamo, tako da brez zamere) zakaj ni primerno da imamo v Wikipediji kup avtorjevih karikatur označenih za pošteno uporabo.

Če se v družini strinjate in želite predstaviti delo Boruta Pečarja najširši javnosti, lahko njegove karikature prepustite v prosto uporabo. Na voljo je več licenc - prosta uporaba pod copyrightom, Creative Commons (ta pri reprodukciji zahteva samo objavo pod istimi pogoji in navedbo avtorja) in GFDL (ta poleg objave pod istimi pogoji in navedbe avtorja ter vira zahteva še izpis celotnega besedila licence v bližini, tako da ni najbolj priročna za tisk kakšnih razglednic ipd.). V tem primeru prosim, če dovoljenje za objavo pod izbrano licenco pošljete po e-mailu na Wikipedijin sistem za upravljanje z dovoljenji - OTRS. Vsa navodila so tam, če se zatakne pa sem na voljo za pomoč. Slike bodo potem prenešene v Wikimedijino Zbirko, od koder so uporabne v Wikipedijah v vseh jezikih in sorodnih projektih. — Yerpo Ha? 10:21, 8. december 2009 (CET)[odgovori]