Tyrconnell

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tyrconnell
Vrsta pijače Irski single malt viski
Stopnja alkohola 40 %
Proizvajalec Watts distillery
Država izvora Irska
Predstavljen 1762
Barva zlato rjava
Sorodne pijače Red Breast, Bushmills, Connemara

Tyrconnell je irski single malt viski, ki ga proizvaja destilarna Watts distillery iz Derryja na severozahodu Irske.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Destilarno je leta 1762 ustanovil Andrew A. Watt in v njej začel v posebnem kotlu, za katerega je dobil tudi uradni patent kuhati viski, ki ga je poimenoval po družinskem dirkalnem konju. Pred prohibicijo v ZDA je bil ta viski najbolj razširjena vrsta irskega viskija v tej državi, nato pa je njegovo ime skoraj utonilo v pozabo. Poleg ZDA so bili največji trgi, na katere je destilarna prodajala svoj single malt Anglija, Kanada, Avstralija in Nigerija.

Danes je blagovna znamka last podjetja Cooley Distillery, ki je trenutno edina neodvisna destilarna na Irskem. Tyrconnell pa je trenutno najboljši irski single malt viski, kar dokazuje zlata medalja z mednarodnega tekmovanja vin in žganih pijač iz leta 2004. To je omogočilo hiter povratek v svet tej blagovni znamki.

Viski[uredi | uredi kodo]

Tyrconnell starajo v 200 let stari kleti iz granita, v katero zložijo hrastove sode, v katerih dobi sprva brezbarvna tekočina značilno zlato-rjavo barvo in polno aromo.

Ta single malt se prodaja razredčen na 40 % volumenskih delov alkohola. Vonj po sadju in rahel pridih citrusov spremlja rahlo oljnat občutek v ustih, okus viskija pa je poln z rahlim priokusom medu in citrusov, ki ga v ozadju dopolnjuje okus po sladu.

Priporoča se pitje samega viskija, po okusu pa ga lahko rahlo razredčimo z vodo, da razvije polno cvetico.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]