Toskanski spev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Eva Kurnik  
AvtorEva Kurnik
Avtor naslovniceNina Rolih
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
ZaložnikAvtoričina samozaložba
Datum izida2019
Subjektslovenska književnost
Žanrdružinski roman, leposlovje za odrasle
Vrsta medijaTisk (mehka vezava)
Št. strani299 strani
Klasifikacija
ISBN978-961-290-452-4
COBISS ID97245441
UDK821.163.6-31
Predmetne oznakeslovenska književnost, romani

Toskanski spev je družinski roman slovenske pisateljice Eve Kurnik. To je avtoričino drugo delo, ki ga je izdala leta 2019 v samozaložbi.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

V središču romana je zapletena ljubezenska zgodba, ki jo lahko spremljamo z vidika več junakov in se ves čas prepleta z različnimi platmi človeške moralnosti. V romanu se protagonisti in preko njih tudi bralci sprašujejo o svojih vrednotah, zlasti družini, koliko so zanje pripravljeni žrtvovati ali jih spremeniti, da bi dosegli svoje cilje. Osrednji motiv je materinska in ženska ljubezen, tema pa družinsko-ljubezenska s pridihom kriminalke.

Dogajanje se začne v sodobnem času, ko se ena izmed protagonistk romana, Anja Lah, po tragični izgubi ljubezni iz mladosti oddalji od družine in svoja občutja večinoma izraža preko pisanja, kar postane celo njen poklic. Mlajšo sestro in delno tudi mater krivi za nesrečo, v kateri je njen fant Gregor izgubil življenje, in brez prave volje do novega začetka se odseli daleč stran od svojih bližnjih. Nekega dne v svoj dom po naključju sprejme tujca in za kratek čas je videti, kot da se bo njeno življenje obrnilo na bolje.

Vzporedno z Anjino pripovedjo spremljamo zgodbo njene matere Tatjane, ki se dobrih trideset let prej odvija v Toskani in kasneje Sloveniji. Tako dobi bralec vpogled v otroštvo obeh njenih hčerá, proti koncu romana pa se preteklost preplete s sedanjostjo in razkrije skrivnost, ki se kot rdeča nit vije skozi celotno zgodbo in bralca ves čas drži v napetosti. Bežno se srečamo tudi z nekaterimi junaki iz predhodnega romana Njena pot.

Viri[uredi | uredi kodo]