Njena pot

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Eva Kurnik  
AvtorEva Kurnik
Avtor naslovniceAnja Delbello
Aljaž Vesel
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
ZaložnikAvtoričina samozaložba
Datum izida2016
Subjektslovenska književnost
Žanrdružinski roman
Vrsta medijaTisk (mehka vezava)
Št. strani292 strani
Klasifikacija
ISBN978-961-283-787-7
COBISS ID89650689
UDK821.163.6-3
Predmetne oznakeslovenska književnost, romani

Njena pot je družinski roman slovenske pisateljice Eve Kurnik, je avtoričin prvenec, izdala ga je leta 2016 v samozaložbi.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Zgodba govori o tem, kako lahko travma ene nedolžne osebe uniči več nedolžnih življenj.

Tematika kriminalno – ljubezenskega romana Njena pot je družinska, v središču je mati z dvema otrokoma in mračno skrivnostjo, ki vpliva nanjo in ljudi okrog nje. Zgodba poteka v razponu nekaj desetletij in spremlja življenje protagonistke Milene od mladih let do starosti.

Njena pripoved se prične odvijati ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja in se zaključi v današnjem času skozi oči njenih dveh (tedaj že odraslih) otrok.

Dvojčka Ana in Tomaž spoznata materino zgodbo s pomočjo njenega dnevnika. Ob branju dojameta, zakaj sta morala odraščati brez matere, oziroma čemu so bili stiki med njimi tako omejeni, kakšno je bilo njeno življenje in čemu se je odločila za nekatera dejanja, ki so slednjič usodno vplivala nanjo in na zasuk njene usode, s tem pa tudi na vso preostalo družino. Ob njenih besedah se zavesta tudi nekaterih svojih napak in jih skušata popraviti tudi s pomočjo osebe, ki bi morala biti ob njiju skupaj z njuno materjo, a so določeni ljudje zaradi starih zamer ali pa le po trenutnem navdihu poskrbeli, da do tega ni nikoli prišlo, vsaj v njunem otroštvu ne.

Kljub mnogim tragedijam ves čas izraža željo po svetlejši prihodnosti in lepšem življenju, zlasti pa za rešitev težav postavlja najpomembnejšo človeško vrednoto, ki je ljubezen.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Članek o izidu prvenca v časniku Večer (12. 1. 2017)
  • Avtoričina spletna stran: Eva Kurnik
  • Spletni intervju v Bralni čakalnici na portalu Booknjiga: (20. 8. 2019)
  • Predstavitev prvenca na srednješolskem literarno-glasbenemu maratonu: (19. 4. 2017)
  • Predstavitev prvenca na medgeneracijskem bralnem maratonu Mladi Maribor v sklopu Evropskega tedna mobilnosti: (20. 9. 2017)
  • Prispevek na strani Svetovi med platnicami: (3. 9. 2019)