Pojdi na vsebino

Temni bisernik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Temni bisernik

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Lepidoptera (metulji)
Naddružina: Papilionoidea
Družina: Nymphalidae (pisančki)
Rod: Argynnis
Vrsta: A. niobe
Znanstveno ime
Argynnis niobe
(Linnaeus, 1758)

Temni ali trpotčev[1] bisernik (znanstveno ime Argynnis niobe) je dnevni metulj iz družine pisančkov.

Opis[uredi | uredi kodo]

Ta vrsta pisančkov meri preko kril med 42 in 55 mm. Na prvi pogled je temni bisernik zelo podoben pisanemu biserniku, od katerega je le malce manjši. Najbolj očitno se vrsti med seboj ločita po obarvanosti in vzorcu spodnje strani zadnjih kril. Temni bisernik ima svetle lise na sredi kril črno obrobljene, pisani pa ima črn le zunanji rob. Poleg tega ima temni bisernik na notranji tretjini zadnjega krila običajno črno piko, ki je pri pisanem biserniku ni. Ta vrsta pisančka je dober letalec, ki živi na traviščih poraščenih s posameznimi grmi, kamnitih pobočjih in gozdnih jasah od morja pa vse do visokogorja. V Sloveniji ga opažamo med majem in avgustom[2].

Po Evropi je razširjen povsod, razen na skrajnem severu, poleg tega pa je njegovo življenjsko področje še celotna Rusija, Iran, Ljudska republika Kitajska in Koreja[3].

Gosenice se prehranjujejo z listi divje vijolice (Viola tricolor) ter ozkolistnega trpotca (Plantago lanceolata).

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Inventarizacija kačjih pastirjev in dnevnih metuljev na območju Ljubljanskega barja« (PDF). Center za kartografijo favne in flore. november 2000. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 24. septembra 2011. Pridobljeno 27. decembra 2010.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  2. »Metulji«. Notranjski regijski park. 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. avgusta 2007. Pridobljeno 27. decembra 2010.
  3. Informacije o temnem biserniku