Ozkolistni trpotec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ozkolistni trpotec

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Monocotyledones (enokaličnice)
Red: Lamiales (ustnatičevci)
Družina: Plantaginaceae (trpotčevke)
Rod: Plantago (trpotec)
Vrsta: P. lanceolata
Znanstveno ime
Plantago lanceolata
L.

Ozkolistni trpotec (znanstveno ime Plantago lanceolata) je vrsta trpotca z zdravilnimi lastnostmi, ki je pogosta tudi v Sloveniji.

Opis[uredi | uredi kodo]

Ozkolistni trpotec je trajnica, ki ima pri tleh rozeto suličastih listov, iz sredine rozete pa poganjajo od 10 do 40 cm visoka brezlistna stebla, na vrhu katerih je klasasto socvetje, v katerega so zbrani okoli 4 mm veliki cvetovi rjavkaste barve brez posebnega vonja. Rastlina cveti od aprila do oktobra, raste pa po travnikih in ob poteh. Plodovi so dvosemenske glavice.

Zdravilne lastnosti[uredi | uredi kodo]

Ozkolistni trpotec je vsestranska zdravilna rastlina, ki se še danes pogosto uporablja v sokovih in ostalih pripravkih.[1] Učinkovine v ozkolistnem trpotcu so glikozidi, klorogenska kislina, ursolna kislina ter kremenčeva kislina. Vsebuje tudi veliko sluzi.[2] Čaj iz listov ozkolistnega trpotca se uporablja pri težavah z dihali in za pomirjanje dražečega kašlja. Najpogosteje se čaj priporoča za zdravljenje bronhitisa, saj pomaga tudi pri izkašljevanju. Priporočaa se tudi za lajšanje vnetij grla in žrela. Ozkolistni trpotec, oz. njegovi pripravki se uporabljajo tudi pri astmi, hemoroidom, pikom žuželk, turom in driski, pa tudi pri celjenju ran ali drugih poškodb kože.[3]. Seme trpotca se uporablja za uravnavanje holesterola v krvi, pri driski ter za zbijanje povišanje telesne temperature.[2].

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Val plantes herbal ice tea«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. julija 2009. Pridobljeno 6. junija 2014.
  2. 2,0 2,1 »Ozkolistni trpotec – travniška prva pomoč«. Bodi Eko. Pridobljeno 6. junija 2014.
  3. Vogl S, Picker P, Mihaly-Bison J, Fakhrudin N, Atanasov AG, Heiss EH, Wawrosch C, Reznicek G, Dirsch VM, Saukel J, Kopp B. Ethnopharmacological in vitro studies on Austria's folk medicine - An unexplored lore in vitro anti-inflammatory activities of 71 Austrian traditional herbal drugs. J Ethnopharmacol.2013 Jun13. doi:pii: S0378-8741(13)00410-8. 10.1016/j.jep.2013.06.007. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 23770053. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23770053

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]