Talci v Kraljevu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Talci v Kraljevu je leta 1947 napisana drama Alojzija Remca. Drama v enem dejanju, posvečena Spominu talcev iz slovenije in Zeku Novaku-Gandiju iz Prlekije, ki je oktobra 1941 do poslednjega diha, ko so jih pokosile nemške strojnice, z vedro šalo lajšal težke ure in smrtne groze v taborišču v Kreljevem.

Talci v Kraljevu: drama v enem dejanju
[[Slika:‎|frameless|upright=1]]
AvtorAlojzij Remec
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
Žanrdrama
ZaložnikMohorjeva družba
Datum izida
1947
Št. strani103
COBISS276274
UDK886.3-2

Osebe[uredi | uredi kodo]

Janez Meglič, delavec. Lojze Novak, uradnik, šaljivec iz Prlekije. Metod Vrhovnik, abiturient, pesnik. Ciril Lovrenčič, mladoporočen železniški uradnik. Jože Drenik, kovač. Andrej Trpin, kmet. Fran Skalar, učitelj. Marta Lovrenčič, Cirilova žena. Jožek, Megličev sinček. Glas nemškega vojaka.

Obnova[uredi | uredi kodo]

Talci, zaprti v bunkerju, čakajo na smrt, pripovedujejo si svoje zgodbe, kar vzbudi Novakovo nejevoljo: če bodo tako nadaljevali, bodo šli pred strojnice kot cmerave babe. Sam se z vsemi silami trudi, da bi svoje sotrpine spravil v dobro voljo, vse - mraz, lakoto, pomanjkanje cigaret - obrne v šalo. V celico plane Marta, Lovrenčičeva žena; možu je bila izposlovala rešitev. On je najprej presrečen, nato se mu vzbudi sum: za kakšno ceno? Marta se izogiba odgovoru, brž razdeli med talce kup dobrot in že mora iz celice. Skalar, ki je nekdaj gledal za Marto in zdaj njenemu možu zavida rešitev, izziva ga in namiguje. Lovrenčič spozna, da je življenje, rešeno za tako ceno, brez vrednosti, raztrga papir, ki naj bi ga rešil, in se pobota s Skalarjem. Nad obsojence pride mir, prevzame jih upanje, da bo njihova smrt maščevana. S pesmijo Hej Slovani pogumno odidejo pred strojnice.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Alenka Goljevšček. Od A(brama) do Ž(upančiča) - vsebine 765 dram slovenskih avtorjev. Ljubljana: Slovenski gledališki muzej, 2011. (COBISS)