Sveta Lucija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sv. Lucija
Sveta Lucija (Beccafumi)
Sveta Lucija (Beccafumi)
Rojstvocca. 283[1]
Sirakuze
Smrt304[1]
Sirakuze
ČaščenjeRimskokatoliška cerkev in večina drugih Cerkva
Romarsko središčeSan Geremia, Benetke
God13. december
Atributioči na krožniku
Zavetnikslepi, epidemije, prodajalci, Sirakuze (Italija)

Sveta Lucija, krščanska mučenka in svetnica, * 284, Sirakuze, današnja Sicilija, † 304, Sirakuze.

Sveta Lucija (tudi Lukia), je bila premožna mlada krščanska mučenka, ki jo kot svetnico častijo tako katoliški kot tudi pravoslavni kristjani. Njen god praznujemo 13. decembra, ko je po starem julijanskem koledarju najdaljša noč v letu. Poleg tega je zaradi imena, ki prihaja iz besede latinske »lux« (luč, svetloba), tudi zavetnica vseh slepih in slabovidnih.

Lucija je ena izmed zelo redkih svetnikov, ki jih praznujejo pripadniki luteranskih Cerkva, posebej še med skandinavskimi narodi, ki na dan svete Lucije praznujejo njen god s številnimi elementi germanskega poganstva.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Njen življenjepis nam pravi, da je bila Lucija kristjanka v času Dioklecijanovega preganjanja. Zaradi obljube devištva Bogu, je zavrnila poroko s poganom in je svojo doto razdala ubogim, njen nesojeni mož jo je kot kristjanko ovadil guvernerju Sirakuz. Ker je čudežno niso mogli ne premakniti ne sežgati, so jo stražarji zabodli in tako ubili.

Najstarejši zapis o njej je iz 5. stoletja. Po srednjeveških zapisih naj bi ji pred smrtjo iztaknili oči. Do leta 1861 so bile njene relikvije v cerkvi, njej posvečeni v Benetkah; po rušenju, so bile prenešene v cerkev San Geremia (Svetega Jeremije).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Record #118819623 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.