Spremenljivka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Za pomen spremenljivke v astronomiji glej Spremenljivka (zvezda).

Spremenljívka je v matematiki in računalništvu simbol, ki označuje količino ali simbolno predstavitev. V matematiki spremenljivka pogosto označuje »neznano« količino, v računalništvu pa predstavlja prostor, kamor se shrani vrednost. Nasprotje spremenljivk so konstante, ki imajo znano in nespremenljivo vrednost.

Spremenljivka, ki nastopa v enačbi, se imenuje tudi neznanka, ker vrednost spremenljivke ni znana, dokler enačbe ne rešimo. Spremenljivka, katere vrednost je določena z danimi pogoji in lastnostmi, se imenuje tudi parameter.

V matematiki je »neodvisna spremenljivka« tista, katere vrednost si lahko izberemo poljubno. Vrednost »odvisne spremenljivke« pa potem izračunamo po določnem postopku ali oziroma formuli.

Na drugih področjih znanosti, kot so fizika, kemija ali biologija, se izraz »spremenljivka« rabi za merljivo količino ali lastnost merjenega telesa ali sistema. V znanstvenem poskusu so »neodvisne spremenljivke« tisti dejavniki, na katere lahko eksperimentator vpliva – v številnih laboratorijskih poskusih je to denimo temperatura. »Odvisne spremenljivke« so po drugi strani odziv sistema, torej količine, ki se merijo in zbirajo kot podatki. npr.4a-5b x a+6b= 4a2-30b2


Glej tudi[uredi | uredi kodo]