Sprednja križna vez

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Shema desnega kolena, pogled od spredaj. Sprednja križna vez je označena v sredini levo (»anterior cruciate ligament«).

Sprednja križna vez (latinsko ligamentum cruciatum anterius) je ena od štirih glavnih vezi v kolenu, ki stabilizirajo sklep. Izrašča iz stranskega (lateralnega) nadčvrška stegnenice in se prirašča na sklepno ploskev golenice, natančneje na sprednji (anteriorni) del izbokline med nadčvrškoma (interkondilarna eminenca). Sestavljena je iz dveh snopov - anteromedialnega in posterolateralnega, poimenovanih po tem, kje na sklepni ploskvi golenice se vraščata. Pritrditev na sprednjem delu nadčvrška golenice utrjuje vez pred stranskim premikanjem golenice napram stegnenici.

Poškodba sprednje križne vezi[uredi | uredi kodo]

Poškodba sprednje križne vezi je najpogostejša poškodba vezi v kolenu[1] in pogosta športna poškodba. Do pretrganja ali natrganja te vezi lahko pride ob sunkovitem izvinu, obratu ali hiperekstenziji kolena. Poškodba je pogostejša pri ženskah, saj so pri njih zaradi širše medenice kolenske vezi bolj obremenjene, razlika med spoloma pa je tudi na račun hormonalnih dejavnikov in razlik v uporabi vezi pri gibanju.[2]

Zdravljenje je odvisno od resnosti poškodbe. Če koleno ni nestabilno, je v večini primerov dovolj okrepitev mišic in uporaba kolenske opornice. Rehabilitacija traja približno en mesec. Pri težjih poškodbah se izvaja artroskopska rekonstrukcija vezi s presadki, še posebej če je poškodovan tudi sklepni hrustanec. Operaciji sledi intenzivna rehabilitacija, do popolnega okrevanja traja od šest do devet mesecev.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Widuchowski, W.; Widuchowski, J.; Trzaska, T. (junij 2007). "Articular cartilage defects: study of 25,124 knee arthroscopies". Knee 14 (3): 177–82. PMID 17428666. doi:10.1016/j.knee.2007.02.001. 
  2. ^ Kessel, A. (26.10.2008). "Are women more prone to injury?". The Guardian. Pridobljeno dne 29.7.2009.