Soba pobega

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Soba pobega

Soba pobega (angleško escape room) je vrsta detektivske in avanturistične igre, ki poteka v določenem prostoru, v katerem je zaklenjena skupina ljudi.

Udeleženci morajo s pomočjo predmetov, ki so jim na voljo v sobi, rešiti uganke, odkleniti ključavnice, dešifrirati kode in poiskati sledi, da pridejo na prostost v določenem času.[1] Običajno imajo sodelujoči na voljo za rešitev le 60 minut. Sobe so zasnovane tako, da morajo udeleženci med seboj sodelovati, se povezovati in uporabiti svoje sposobnosti logičnega sklepanja.

Te igre temeljijo na pustolovskih videoigrah, v katerih mora igralec raziskati okolico ter poiskati namige, da pride do izhoda. Sobe običajno sledijo neki temi - pobeg iz zapora ali vesoljske postaje, beg pred volkodlakom, skrivnost blejskega hotela iz sedemdesetih,[2] skrivnost večnega Vilinskega življenja,[3] raziskovanje v slogu Sherlocka Holmesa itd. Prve stalne sobe pobega so odprli v Evropi, v Švici in na Madžarskem ter kasneje v Severni Ameriki, Aziji in Avstraliji.

Slovenija[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji se je prva soba pobega - Escape Room - odprla že v letu 2014. Konec leta 2014 jih je bilo v Ljubljani že 6.[4] Največja slovenska mednarodna franšiza je Escape Room Enigmarium®[5], ki ima lokacije v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Poleg sob pobega so pripravili turistični produkt Escape Igloo®, namenjen povečanju ponudbe v zimskih letoviščih in zanj prejeli nagrado javne agencije SPIRIT Slovenija - Snovalec[6]. Nagrado oz. certifikat odličnosti s TripAdvisor, pa so prejeli v Ljubljani poleg Escape Room Enigmarium® tudi The Key Escape room, MindMaze Ljubljana - Escape Room [7] in še nekateri [8].

V decembru leta 2014 se je v centru Ljubljane, na kultni Trubarjevi ulici odprl še en ponudnik sob pobega Escape room MindMaze Escape room MindMaze Ljubljana [1]. Njihova posebnost je v tem, da sta obe sobi povezani z Ljubljano. V eni se odide v 16. stoletje in išče zlato jajce ljubljaNskega zmaja, v drugi pa se v letu 1943, času Okupirane Ljubljane išče zemljevid mesta. Prav slednja velja po pričevanjih obiskovalcev za eno najtežjih sob v Ljubljani. Poleg impresivnega designa in toka igre velja poudariti še prav posebne "aha" momente, ki jih občutijo obiskovalci.

Konec leta 2014 pa je osvežil slovensko sceno sob pobega The Key Escape room [2] , v strogem centru Ljubljane [3] , ki z unikatno zasnovo sob omogoča številne izvedbe, tako za odrasle, kot otroke in team buildinge za večje skupine. Imajo kombinacijo klasičnih in modernih ugank, povezanih v celoto z odličnim dizajnom, zaradi česar so še vedno med najbolj priljubljenimi sobami pobega, kar med drugim tudi dokazuje vsakoletni TripAdvisor certifikat odličnosti.

V juniju leta 2017 pa smo v Ljubljani na Gosposvetski cesti 5, dočakali odprtje največje svetovne verige sob pobega FOX IN A BOX[9], ki je prisotna v 32 državah in na štirih kontinentih sveta. V Ljubljani imajo tri sobe z različnimi tematikami. Vse sobe ponujajo inovativne uganke in trike, ki ljudi še posebej pritegnejo, nekateri od njih pa so v Sloveniji predstavljeni prvič. Pri izdelavi sob je sodeloval tudi svetovno znani profesor Scott Nicholson, ki je inovator na področju razvoja te vrste iger (sob pobega).

Julija 2018 se je v Ljubljani na Trdinovi 4 odprl nov, tehnološko in scenografsko dovršen escape room BRAINOUT Escape Room® [10]. Posebnost Brainout-a je, da so prvi odprli sobo pobega z virtualno resničnostjo ( VR ) za več igralcev hkrati. V ostale tri sobe pobega, pa so vključili tehnologijo z obogateno realnostjo ( AR - augmented reality ) in sledenje obraza ( face tracking ), kar jih v tistem trenutku uvršča med tehnološko najbolj dovršene sobe pobega v Sloveniji.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prva Live Escape room soba se je odprla na Japonskem leta 2007. Bila je sestavljena na podlagi video igre, ki jo je razvil Japonec Takao Kato v 2006. Pod okriljem svojega podjetja Real Escape Game je v letu 2007 odprl prvo sobo pobega na Japonskem, ki je bila sestavljena za 5 oz. 6 igralcev. [11] Nekateri viri tudi domnevajo, da je možno, da je igra: sobe pobega (v realni sobi) nastala ali se sočasno razvijala tudi kje drugje. Kljub temu številni viri obeležujejo nastanek sobe pobega Na Japonskem v 2007. Vsaj po dokumentiranju. [12]Sobe pobega so se razširile tudi pri nas. Npr. v Ljubljani so odprli nekaj sob že v drugi polovici 2014.

Drugi viri pa navajajo, da je bila prva soba pobega, "Origin", odprta v Silicijevi dolini, katero so naredili računalniški programerji, leta 2006. Navdih za skrivnosti in izzive so bila dela Agathe Christie, postali so prava turistična atrakcija. [13]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

 1. Locked up, The game with no escape by Mario Hugo August 2013 Wired
 2. "Prva soba pobega na Bledu - Room escape Bled Lockless". Room escape Bled Lockless. Lockless. 7.4.2015. Pridobljeno dne 27.2.2015.
 3. "soba pobega - Escape room TheGame - Bled".
 4. "Turizem Ljubljana". 22.7.2017.
 5. "Escape Room Enigmarium®". 16.7.2015.
 6. "Snovalec 2015". 16.7.2015.
 7. "MindMaze Ljubljana Escape Room". 22.7.2017.
 8. "TripAdvisor - The top 10 Ljubljana Room Escape Games". 22.7.2017.
 9. "Fox in a Box Ljubljana - Can you get out?". www.foxinabox.si (angleščina). Pridobljeno dne 2018-09-05.
 10. "BRAINOUT Escape Room Ljubljana". Julij 2018.
 11. "escapegames.ca owned by VS ENTERTAINMENT INC". 22.7.2017.
 12. "Room Escape Artist". 22.7.2017.
 13. "Real life Escape". 22.7.2017.