Sirek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sirek

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Liliopsida (enokaličnice)
Red: Poales (travovci)
Družina: Poaceae (trave)
Rod: Sorghum
L.
Vrste

Okrog 30 vrst.

Sirek (znanstveno ime Sorghum) je rod številnih trav, med katerimi so nekatere vzgajane kot žita, od katerih je mnogo uporabljenih kot živalska krma oz. so zasajene po pašnikih. Te rastline gojijo na območjih s toplejšim podnebjem po vsem svetu, izhajajo pa iz tropskih in subtropskih dežel, vključno z Avstralazijo in Oceanijo.

Nekatere vrste vsebujejo cianovodikovo kislino in visoke koncentracije nitratov v mladih zelenih poganjkih.[1]

Divji sirek (S. halepense) je v ZDA obravnavan kot invazivna vrsta.[2] V Sloveniji je avtohton, rase po nižinah in ga včasih obravnavamo kot plevel. Poleg tega v Sloveniji v manjši meri gojen navadni sirek, ki se občasno pojavlja tudi na divjih rastiščih.[3]

Seznam vrst[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Sorghum almum Parodi«. Grassland species profiles. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. avgusta 2010. Pridobljeno 6. septembra 2020.
  2. »Johnsongrass«. National Invasive Species Information Center. U.S. Department of Agriculture. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. maja 2009. Pridobljeno 6. septembra 2020.
  3. Martinčič, Andrej s sod. (1999). Mala flora Slovenije (3. izd.). Ljubljana: Tehniška založba Slovenije. str. 812. COBISS 99439616. ISBN 86-365-0300-0.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Predstavnosti o temi Sorghum v Wikimedijini zbirki