Sinagoga El Transito, Toledo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sinagoga del Tránsito
Notranjost sinagoge.

Sinagoga El Transito (špansko Sinagoga del Tránsito, tudi Sinagoga de Samuel ha-Leví) je zgodovinska stavba v Toledu v Španiji. Znana je po svoji bogati štukaturni dekoraciji, ki se primerja z Alcazarjem v Sevilji in palači Alhambra v Granadi. Ustanovljena je bila kot sinagoga Samuel ha-Levi Abulafia, blagajnika Petra Kastiljskega, okrog leta 1356. Ustanovitelj je bil član družine, ki je služila kastiljskim kraljem več generacij in vključno z kabalisti in Tora učenjaki kot sta bila Meir in Todros Abulafia in drugi Todros Abulafia, ki je bil eden od zadnjih pesnikov, ki je pisal v arabskem slogu z omejenimi možnostmi, ki jih judovski pesnik v dvanajstem in trinajstem stoletju imel v Španiji. Kralj Peter je verjetno dal svojo privolitev za gradnjo sinagoge kot nadomestilo Judom v Toledu za uničenje, ki se je zgodilo leta 1348 v anti-judovskih izgredih, ki so spremljali prihod v Črne smrt v Toledo. Sinagoga je bila spremenjena v cerkev po izgonu Judov iz Španije. Stavba, ki je v dobrem stanju za njeno starost, je zdaj muzej.

Zgodovina sprememb[uredi | uredi kodo]

Po izgonu Judov iz mesta po odloku iz Alhambre leta 1492, je sinagoga prišla pod red Calatrava (Orden de Calatrava), ki je spremenil stavbo v cerkev, ki je služila samostanu posvečenem sv. Benediktu, v 17. stoletju ime cerkvi spremenila v Nuestra Señora del Transito: ime izhaja iz slike Juana Correa de Vivarija Tránsito de Nuestra Señora.

Sinagoga je bila uporabljena tudi kot vojaško poveljstvo v času Napoleonovih vojn. Leta 1877 je stavba postala nacionalni spomenik. Preoblikovanje objekta v Sephardi muzej, kot se zdaj uradno imenuje, se je začelo okoli leta 1910, na inciativo fundacije Veca-Inclan.

Arhitektura[uredi | uredi kodo]

Sinagoga je bila zasebna družinska sinagoga bogatega kraljevega blagajnika, Don Samuela ha-Levi Abulafia. Z navidezno odobritvijo kralja, je kljuboval vsem zakonom o sinagogah, saj je manjša in nižja od cerkve in s ploskovitejšo dekoracijo. Vsebuje Nasrid slog polikromatske štukature, hebrejske napise, ki hvalijo kralja in sebe in citate iz psalmov, kot tudi mavrski loke in masiven strop z Mudéjar motivom. Arabski napisi so prepleteni s cvetlični vzorci v štukaturnih panelih.

Ženska galerija[uredi | uredi kodo]

V času slovesnosti so bile ženske v sinagogi ločene od moških, vendar pa jim je bilo dovoljeno obred gledati na galeriji. Galerija se nahaja v prvem nadstropju na južni strani, in ima pet odprtih oken, ki gledajo proti Aron ha-kodeš (Sveta skrinja) ali Hechal .

Galerija[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 39°51′21″N 4°01′46″W / 39.8557°N 4.02944°W / 39.8557; -4.02944